Kezdőlap / Egészség és fitness / A B-vitamin és a Tiamin kapcsolata

A B-vitamin és a Tiamin kapcsolata

A B-vitaminok rokon jellegű, vízben oldódó tápanyagok egy csoportja. Ételeinkben együtt jelennek meg, ezért B-komplexnek is nevezik. Ide tartozik a B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), a B3 (niacin), a B5 (pantotenátsav), a B6 (piridoxin), a biotin, a folsav és a B12 cianokobalamin. Ezek valódi vitaminok. Egy vegyületet akkor nevezünk valódi vitaminnak, ha az alábbi három feltételnek eleget tesz:
– A szervezet nem lehet képes előállítani, így ételeinkből kell hozzájutnunk.
– A vegyület hiánya kóros tüneteket vált ki.
– A vegyület beadásával a hiány tünetei visszafordíthatók.
B-vitamin család további tagjai a kolin, az inozitol és a para-amino-benzolsav. Mindezek együttesen felelősek az idegrendszer épségének megőrzéséért, a jó szellemi egészségért és a hatékony emésztésért.
– A stressz növeli a szervezet B-vitaminigényét.
– A búza őrlése öt B-vitamintól fosztja meg a finomlisztet.
– A tiamint (B1), a ribofiavint (B2) és a niacint együttesen szokás „energiavitaminoknak” nevezni.
– A biotin és a pantotenátsav (BS) „antistressz-vitamin” néven is ismertek.
– A piridoxint (B6) gyakran hívják „depresszió elleni” vitaminnak.
Tiamin
A B1-vitaminként is ismert tiamint először 1926-ban vonták ki rizskorpából, mint a beri-beri ellenszerét. Ez volt az első B-vitamin, melynek nevet és számot kellett adni. A tiaminhiány fő oka az alkoholizmus. A tiamin egyike azoknak a vitaminoknak, melyeket a környezeti feltételek a legkönnyebben megtámadnak. Vízben oldódik, így főzés közben kilúgozódik, a fagyasztott ételekből pedig kiolvasztás közben elcsöpög. A lúgok (például a szódabikarbóna) és az ibolyántúli fény hamar elbontja. Az egyes tartósítószerek kén- dioxidja is elpusztítja.

Mi a hatása?
A tiamin a szervezetben a tiamin-pirofoszfát nevű koenzim részét alkotja. Ez a koenzim nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szénhidrátokból, zsírokból és alkoholból energiát szabadítson fel a test.
A hiány jelei
A nyugati államokban manapság nagyon ritkán találkozni súlyos tiaminhiánnyal, az egészen alacsony bevitel mindenesetre a beri-berinek ismert betegséghez vezet, ami, hacsak nem kezelik időben tiaminnal, halálos. A beri-beri tünetei: izomgyengeség, rosszullét, étvágytalanság, szív- és tüdőkárosodást okozó vízvisszatartás. Az enyhe tiaminhiány ismeretünk szerint olyan lelki-szellemi panaszokat vált ki, mint a depresszió, az ingerlékenység, a koncentráció hiánya és az emlékezetkiesés. Feljegyeztek már testsúlyvesztéssel és emésztőrendszeri panaszokkal járó eseteket is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás