Kezdőlap / Természetgyógyászat / Az atlétaláb kezelése természetes gyógymóddal

Az atlétaláb kezelése természetes gyógymóddal

Az atlétaláb nem más, mint a láb bőrének a tinea pedis nevű gomba által okozott fertőzése.  Ha egyszer valaki elkapja, tarthat rövidebb ideig (bár ez igen ritka), vagy akár hónapokon át is, majd a kezelés után (főleg ha az nem volt elég alapos), vissza is térhet. Éppen ezért rendkívül fontos az alapos és következetes kezelés, mely kiírtja a gombát és megakadályozza a fertőzés kiújulását. A tinea pedis valójában egy gomba, amely a hajhoz hasonlóan növekszik a bőrön. Növekedés közben körkörösen terjed, és ha nem lépnek közbe azonnal, az egész lábat megfertőzheti egészen a nemi szervekig, amely terület egyébként is a leginkább érzékeny az ilyen típusú fertőzésekre.
Javasoljuk, hogy amennyiben felismerte a fertőzést, kezdje meg a kezelést, amely könnyen elvégezhető otthonában is.

A fertőzés megkapását a nyilvános szabadidős létesítmények használatával hozták összefüggésbe, úgy mint a termál fürdők vagy az uszodák, de akkor is fennáll a veszélye, ha valakit mezítláb vagy egy nyitott szandálban elkap egy felhőszakadás, esetleg sétál egy olyan részen, ahol állóvíz vagy sár található. A gomba meleg és nedves közegben terjed, és ha egyszer a spórái megtapadtak a bőrön, meg is élnek a külső rétegeken. Rövid ideig a gomba képes megélni akár a meleg vizes medence nem csempézett padlóján is, várva egy másik lábra, amelyre felkapaszkodhat.
A fertőzések súlyossága különböző lehet: az enyhétől az akutig, a néhány napos lefolyásútól a hónapokig eltartóig. A legsúlyosabb esetekben szükség lehet hosszadalmas gyógyszeres kezelésre is, de általában a fertőzések jól reagálnak az otthoni kezelésre is, feltéve, hogy azokat folyamatosan, a gomba teljes eltűnéséig alkalmazzuk.

Az atlétaláb tipikus tünetei külön-külön vagy akár együttesen is jelentkezhetnek, úgy mint a száraz, ellenállhatatlanul viszkető bőr, gyulladások, hólyagok. A hólyagok gyakran ahhoz vezetnek, hogy a bőr kihasad és kis sebek keletkeznek. Amikor a hólyagok kiszakadnak, a bőr belsőbb területei felszínre kerülnek, fájdalmat és duzzanatot okozva. A fertőzés terjedésével a viszketés és az égető érzés erősödhet. A fertőzés a talpra és a lábujjakra is továbbterjedhet, illetve megjelenhet egyéb testtájakon is, mint a hónaljon vagy az ágyéknál, illetve olyan területeken, amiket felsebzett és újaival átvitte azokra a fertőzést. De ez még nem minden: a fertőzést az ágyneműje vagy a ruhája is átviheti egyik testtájról a másikra.
Rögtön az elején le kell szögeznem, hogy akut fertőzés esetén a természetes gyógymódot ajánlott kiegészíteni valamilyen, patikában is kapható gombaölő porral vagy krémmel. Ezen termékek általában mikonazolt, koltrimazolt és tolnaftátot tartalmaznak. Ezekkel az anyagokkal, legalább két hetes, folyamatos kezelés után a gomba eltűnik és a fertőzés kiújulásának esélye is megszűnik.

A krémek és porok mellett mindazonáltal érdemes egy természetes kezelést is elvégezni, alkalmazva ezt a néhány apró ötletet:

  • Tartsa a lehető legtisztábban és legszárazabban a lábait, különösen a lábujjak közét!
  • Naponta kétszer mossa meg a lábát vízzel és szappannal, figyelve arra, hogy alaposan törölje is meg!
  • Mindig pamut zoknit hordjon és cserélje le minden alkalommal, amikor a lába vizes vagy izzadt lesz!

A lábgombát naponta kezelheti gyógynövényes lábfürdővel is. Erre a célra készítsen főzetet, melyhez keverjen össze lóherét, zsályát, körömvirágot, bojtorjánt és két kávéskanál almabor ecetet. Kevésbé súlyos fertőzés esetén elegendő lehet a levendulás lábfürdő is (legalább 20 percig). A kellemetlen viszketés elkerülésére a fertőzött területen használhat körömvirág testápolót vagy eukaliptusz eszenciát.
A gombás fertőzések szinte mindig jól reagálnak az öngyógyításra. Amennyiben a tünetetek mégsem enyhülnének 2-4 hetes folyamatos kezelés után sem, minden esetben keressen fel egy szakorvost! A jelenleg kapható készítmények ketoconazolt vagy terbinifint tartalmaznak, így a párhuzamos fertőzések elkerülése miatt szükséges lehet egy antibiotikumos kezelés is!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lándzsás Útifű

Az egyik legismertebb gyógynövényünk,a lándzsás útifű-és közeli rokona a nagy levelű útifű.Bárhol megtalálható a kertekben …

Leave a Reply