Manapság már több ezer anyagot adhatnak hozzá az élelmiszerekhez, hogy különböző színűvé és ízűvé tegyék őket, esetleg hogy a tartósságukat meghosszabbítsák. Az adalékanyagok általában, csak egy nagyon kis részét teszik ki az élelmiszereknek, de már ezek a csekély mennyiségek is okozhatnak, különböző gyanús reakciókat.
Az élelmiszer-adalékanyagok közé a következő csoportok tartoznak:
- Élelmiszer-színezékek és színezőanyagok (például tartrazin, annatto és kármin)
- Az antioxidánsok (mint például BHA és BHT)
- Emulgeátorok és stabilizátorok (mint például a guargumi és a lecitin)
- Aromák és íz fokozók (mint például a nátrium-glutamát, fűszerek és édesítőszerek)
- Tartósítószerek (például benzoátok, nitrátok és szulfitok)
Az élelmiszer-adalékanyagok és tartósítószerek által kiváltott reakciók a társadalomban
Mivel sok, az élelmiszer-adalékanyagok által kiváltott reakciót nem azonosítanak (diagnosztizálnak), a pontos mértékét nem ismerjük, látenciában maradnak. Azonban a különböző tanulmányok szerint az arány valószínűleg kevesebb, mint 1%-a felnőtt, és 2%-a a gyermekeknek, a teljes lakosságra kivetítve.
Milyen reakciók fordulhatnak elő az élelmiszer-adalékanyagoktól?
Sok fajta reakció léphet fel az élelmiszer-adalékanyagok eredményeként. Néhány ilyen reakció arra enged következtetni, hogy allergiás az adott személy, míg ha enyhe lefolyású a reakció, valószínűleg csak érzékeny az adott anyagra.
Allergiás reakciók, amik előfordulhatnak az élelmiszer-adalékanyagoktól:
- Bőr
- csalánkiütés/ angiooedema (gyors megdagadása a bőrnek)
- ekcéma
- izzadás
- viszketés
- kipirulás
- Emésztőrendszeri
- hasi fájdalom
- hányinger / hányás
- hasmenés
- Légzőszervi
- asztma tünetei
- köhögés
- nátha
- A csont-izomrendszer
- izomfájdalmak
- ízületi fájdalmak
- fáradtság
- gyengeség
- * Idegrendszeri
- viselkedés és hangulatváltozások
- figyelemhiány, hiperaktivitás zavar
- migrénes fejfájás
- zsibbadás
- Szív
- szívdobogásérzés
- ritmuszavarok