Kezdőlap / Állatok / Halak / Az Érdes és a Sarki lepényhal

Az Érdes és a Sarki lepényhal

Érdes lepényhal Platichthys flesus
Jegyei: teste ovális, kis szájnyílással (nem éra szemek alá). Szemei rendszerint a jobb oldalon vannak (helyileg változóan 30%-ig a bal oldalon). Elő-kopoltyúfedőjének szabad pereme van. Pikkelyei aprók, simák; az oldalvonal mentén, valamint a hát- és farok alatti úszó tövén tüskés bőrszemölcsök vannak. Oldalvonala a mellúszók felett gyengén domborodó. Hátúszója 49-71, farok alatti úszója 33-48 lágy sugárral. Színezete: a szemek felőli oldal zöldes vagy barnás, többnyire nagy, fekete és kis barna vagy sárga foltokkal, de helyenként piszkos narancsszínű pettyek is vannak. Vakoldala fehéres, elszórt fekete pontokkal. Testhossza: 20-30 cm, max. 50 cm.
Élőhelye: az árapály-zónától kb. 50 m-es mélységig, nyáron brakkvízben is, de messze felúszik a folyókban is; télen mélyebbre húzódik. Az Atlanti-óceán északi felének parti vizei, Izland környékén nem él. Életmódja: társasan élő fenékhal, nappal a homokaljzatba ássa magát, éjszaka mozog, és a sekély vízben táplálékot keres. Január-márciusban (Fekete-tenger), illetve február-májusban (az Északi-tengerdéli és délkeleti fele, 20-40 m mélyen, a Balti-tenger nyugati része, 40-100 m-es mélységben) ívik. A 0,8-1,4 mm átmérőjű ikrákat, illetve az 5-7 nap alatt kikelő, 3 mm-es lárvákat (kb. 10 % mellett kelnek) szabadon sodorja a víz.

Sarki lepényhal Liopsetta glacilis
Jegyei: teste hosszúkásan ovális, erősen lapított, szájnyílása kicsi, végállású (nem ér a szemek alá). Szemei a jobb oldalon vannak. Elő-kopoltyúfedői szabad peremmel. Pikkelyei nagyon kicsinyek, a hímnél fésűsek, a nősténynél kerekdedek; az oldalvonal mentén, valamint a hát- és farok alatti úszók tövén nincsenek megnagyobbodott, tüskés szemölcspikkelyek. Oldalvonala a mellúszók felett csaknem egyenes. Hátúszója 51-64, farok alatti úszója 37-45 lágy sugárral; tüskés sugarai nincsenek; hasúszói torokállásúak; az első kopoltyúíven 10-14 kopoltyútüske (az érdes lepényhalnál 15-22). Színezete: a szemek oldalán a barnástól az olívaárnyalatú szürkéig, különböző nagyságú kerek, fekete foltokkal a hát-, farok- és farok alatti úszókon is. Mell- és hasúszói világosbarnák, foltok nélkül. Testhossza: 15-25 cm, max. 35 cm. Élőhelye: parti vizek és folyótorkolatok Észak-Európában. A nyári hónapokban messzire felúszik a folyókban. Életmódja: katadrom vándorhal, táplálékért a tengerből és a brakkvizekből messzire felúszik a folyókba, de a szaporodási időben ismét a parti vizekbe tér vissza. Az ívási idő január-február (Kara-tenger), május (Fehér-tenger vidéke), 0 °C vízhőmérsékleten. Az ikrák és később a lárvák szabadon sodródnak a vízben. Tápláléka: fenéklakók, főleg apró csigák és kagylók.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás