Kezdőlap / Társadalom / Eskövő / Az esküvői menü

Az esküvői menü

Hagyományos vagy modern esküvőről legyen szó, a menüsor megtervezése nem tartozik az egyszerű feladatok közé, és természetesen függ a lakodalom helyszínétől és a meghívott vendégek körétől is.
De, mint mindennek, ami esküvővel kapcsolatos, a menüsornak is megvannak a maga hagyományai, amelyek akár még országonként, tájanként is eltérnek egymástól. Régebben gyakran a család készítette az esküvői ebédet, amelynek előkészületeiből a család minden tagja kivette a részét. Ezeknek a menüknek az elengedhetetlen része volt a tyúkhúsleves, amit sertés- vagy marhahúsból készült ételek, illetve birkapörkölt követték burgonyával körítve, vegyes savanyúsággal és kenyérrel „kísérve”. És persze ezt követték a szintén házilag készített sütemények, torták. Illetve a menyasszonyi tánc után következhetett a töltött káposzta, pörkölt vagy disznótoros felszolgálása. De manapság egyre gyakrabban választanak sülteket, hidegtálakat vagy gyümölcstálakat éjfél utánra.

A fenti menüsorral napjainkban is találkozhatunk az éttermek kínálatában. Az esküvői menüajánlatok elkészítésekor 3-4 variáció (illetve árkategória) közül lehet választani, de természetesen egyedi igények szerint is összeállítható a vacsora. Az esküvő megálmodásakor választhatunk állófogadás vagy koktélparty jellegű vacsorát is, illetve kinti helyszín esetén az úgynevezett catering szolgáltatás keretein belül a helyszínre szállítják az ételeket, illetve szükség esetén felszolgáló személyzetről is gondoskodnak. De nem szokott problémát jelenteni az éttermek számára a kétféle (hagyományos és modern) menüsor kombinálása sem.

Az ételek mellett az italok is hasonlóan fontos szerepet játszanak a sikeres lagzi lebonyolításában. Általában az étteremhez érkező vendégeket egy-egy pohár pezsgővel fogadják, majd ezt követi az aperitívek (hölgyeknek általában kisebb alkoholtartalmú italok, likőrök, uraknak pedig pálinka, konyak, vodka) felszolgálása. Illetve az asztalra kerülnek ásványvizek, üdítőitalok és általában sör és bor is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vendégajándék-köszönetajándék

A köszönetajándék egy olyan ajándéktárgy, mellyel az ifjú pár kedveskedik a násznépnek! Egy aranyos, kedves …

Hozzászólás