Kezdőlap / Önismeret / Ezoterika / Az ezoterikus tanok

Az ezoterikus tanok

Az ezotéria azokra a titkos tanokra használt kifejezés, amely csak egy bizonyos csoport, vagy kör beavatottjai számára ismeretesek, mivel rejtélyesek, okkultok és rejtettek. Ebbe a világba, az ezotériához sorolható számos olyan irányzat, mely a tudomány világképébe nem fér bele, a világot, valamint annak működését és részeit teljesen más szempontból vizsgálja.
A kifejezés maga görög eredetű, magyarul a „belsőt” jelenti, ami a tanok követőire is vonatkozik, akik felismerték a tanok összefüggéseit, szemben a közönséges emberekkel. Az ezotéria nem más, mint utazás a lélek belseje felé, a beavatottaknak misztikus tudást jelent.
Az ezotéria egyidős velünk, emberekkel, mert a spirituális lények mindig választ kerestek az élet nagy kérdéseire, a New Age óta beszélhetünk az ezotéria újbóli felfedezéséről, tehát az 1960-as évektől központban is van. Ennek azért van jelentősége, mert a 2000 éve tart, Jézus megjelenésével kezdődött és a Halak-világkorszakot váltja fel a Vízöntő érája. Magát a kifejezést napjainkban sok módon alkalmazzuk, nemcsak a történelem folyamán.
Az ezoterikus tanok, irányzatok, valamint tevékenységek és vallások a következők, bár azt tudni kell, hogy ez nem egy lista, de ismertető, hogy mik épülnek az ezoterikára. Ilyen az okkultizmus, mágia, alkímia, asztrológia, teozófia, gnoszticizmus, Kabbala, antropozófia, szabadkőművesség, rózsakeresztesek.
A közelmúltban több alapelem és vallási gondolat épült be az ezoterikus világképe, ezek közé tartozik az új pogányság, az ezoterikus buddhizmus, vagyis a reinkarnáció, a sámánizmus és a sátánizmus, ez a bal kéz útját követi

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tűz jegyek

A nyugati asztrológia 12 állatövi jegyét négy különböző elemre osztjuk fel. Tűz, Föld, Levegő, Víz. …

Hozzászólás