Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az illatallergia tünetei

Az illatallergia tünetei

A több ezer cég gyárt parfümöket, hogy a fogyasztók igényeit kielégítsék, azokét, akik nem tartják a saját szagukat vagy illatukat eléggé vonzónak, ezért mesterségesen előállított illatokat fújnak magukra. Azonban van néhány ember, akik rendkívül érzékenyek ezekre a szagokra, és a legkisebb parfüm illat is okozhat számukra allergiás reakciókat.
Vannak olyan tünetek, amelyeket érdemes tudni, hogy tisztában legyünk a korlátokkal, ha illatallergiásak vagyunk Ezek közé a tünetek közé tartozik, de nem kizárólagosan a fejfájás, hányinger, légzési nehézség, rekedt hang, vagy akár a „hang elmenés”, bizsergés az ajkaknál, izom-és ízületi fájdalom, sőt koncentrálási nehézség is.

Azok, akik még nem tudják, hogy illatallergiások, az illatallergia tüneteit hajlamosak lehetnek lekicsinyíteni. Érdemes orvoshoz fordulni, ha egy bizonyos illat hatására allergiás reakciók jelentkeznek, mert nagyobb bajt is megelőzhetünk vele. Egy megfelelő szakember azonosítani tudja, hogy a különböző típusú reakciók, milyen allergiára vezethetők vissza, ezeket különböző tesztek során meg tudják állapítani, és ezeknek az információknak a tudatában az orvos segíteni tud a tünetek enyhítésében. Ilyenkor kiderül, hogy mely anyagokra allergiás a páciens, és mely anyagokat kell kerülnie. Általában a kozmetikai szerek többségénél az illatmentes szereket ajánlják, de ez sem garancia, hogy esetleg egy bizonyos összetevője nem okoz allergiát.

Kutatások kimutatták, hogy vannak olyan parfümök és illatok, amelyek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a légutat irritálják, ezek az anyagok okozhatnak akár asztmát is. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a parfümök szoros összefüggésben vannak az asztma kialakulásával, mint nem örökletes betegséggel kapcsolatban. Azok, akik érzékenyek a parfümökre és a különböző illatanyagokra, sokszor nem tudnak normális életet élni, mivel a társadalom nem ismeri ezt az allergia fajtát, és inkább csak könnyed vállvonással konstatálják, ha egy illatallergiás jelzi a problémát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply