Kezdőlap / Cukorbetegség / Hipoglikémia

Hipoglikémia

A cukorbetegségben szenvedő betegek élete nem csupán a túl késői felismerés és a súlyos szövődmények miatt kerülhet veszélybe. A hipoglikémia, a vércukorszint hirtelen lecsökkenése is olyan tüneteket okozhat, melyekre a betegnek, illetve a környezetének – család, munkatársak, ismerősök – fokozottan oda kell figyelnie.
A cukorbeteg ember nem megfelelően beállított inzulinadagja lehet a hipoglikémia kialakulásában a legfőbb ludas. Ez nyilván nagy részben az orvos felelőssége, azonban a betegnek szükséges odafigyelnie az életmódjára is, mivel amennyiben az inzulinadaghoz képest a beteg sokat mozgott, de keveset étkezett, akkor is könnyen bekövetkezhet, hogy a vércukorszint túl alacsony értéket mutat. Továbbá az alkoholfogyasztás is a kockázatnövelő tényezők közé sorolható. A kritikus értékhatár 2,6 mmol/l. A hipoglikémia legelső jelei könnyen észrevehetővé válnak a beteg számára, ekkor szükséges a glükóz szervezetbe történő juttatása: remegés, gyors szívverés, verejtékezés, éhségérzet. Amennyiben a vércukorszint helyreállítása nem történik meg időben, akkor a beteg további tüneteket produkál, amikor már szükség lehet a környezet hathatós segítségére. A beteg elgyengül, figyelme lankad, reflexideje meghosszabbodik, végül – mikor az agy glükózzal való ellátottsága kritikusan alacsonnyá válik – elveszti az eszméletét. Ekkor a segítségére sietőnek Glucagen hypokit injekciót kell az eszméletét vesztett cukorbeteg szervezetébe (izomba adva) juttatnia. Amennyiben az injekció nem áll rendelkezésre, mindenféleképpen szükséges a beteghez mentőt hívni, hiszen szélsőséges esetben a beteg kómás állapotba kerülhet.
Szükséges megemlíteni, hogy beszélhetünk az úgynevezett „relatív” hipoglikémia esetéről is. Ha egy nem megfelelően kezelt, vagy betegségéről nem tudó cukorbeteg vércukorszintje állandóan magas értéket mutat, akkor a szervezet a hipoglikémia fent említett tüneteivel jelezheti a glükóz hirtelen lecsökkenését. Nem tekinthető helyesnek és egészségesnek tehát az, amikor valaki az állandó magas vércukorszintet érzi maga számára jónak, mert ezt csupán a magas érték megszokása okozza. Ha ezt a beteg tudomásul veszi, és odafigyel, ez az értékhatár fokozatosan lentebb húzódik, és nem következhet be olyan könnyen a hipoglikémiás állapot.
Nagyon fontos tehát, hogy a beteg odafigyeljen a vércukor érték szinten tartására: nem csupán a felfelé, hanem a lefelé történő kiingás is nagy veszélyeket rejthet magában. Érdemes a hipoglikémia lehetőségével a cukorbeteg ember környezetének is számolnia, hiszen adott esetben a megfelelő segítségnyújtás életet menthet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

cukorbetegség étrend

Cukorbetegség étrend: Esetleírás: A 14 éves Ágit fejfájás és ízületi fájdalmak kezdték el gyötörni, kiszáradt a szája és kedvetlen lett. Az orvosnál a vér-és vizeletvizsgálat cukorbetegséget mutatott ki. Ági infúzióban folyadékot, inzulint és glükózt kapott. Két hét múlva jobban lett, ekkorra már megtanulta, hogyan ellenőrizze vércukorszintjét, hogy adjon be magának inzulin injekciót. Korábban is rostban [...]

Hozzászólás