Kezdőlap / Cukorbetegség / Hipoglikémia

Hipoglikémia

A cukorbetegségben szenvedő betegek élete nem csupán a túl késői felismerés és a súlyos szövődmények miatt kerülhet veszélybe. A hipoglikémia, a vércukorszint hirtelen lecsökkenése is olyan tüneteket okozhat, melyekre a betegnek, illetve a környezetének – család, munkatársak, ismerősök – fokozottan oda kell figyelnie.
A cukorbeteg ember nem megfelelően beállított inzulinadagja lehet a hipoglikémia kialakulásában a legfőbb ludas. Ez nyilván nagy részben az orvos felelőssége, azonban a betegnek szükséges odafigyelnie az életmódjára is, mivel amennyiben az inzulinadaghoz képest a beteg sokat mozgott, de keveset étkezett, akkor is könnyen bekövetkezhet, hogy a vércukorszint túl alacsony értéket mutat. Továbbá az alkoholfogyasztás is a kockázatnövelő tényezők közé sorolható. A kritikus értékhatár 2,6 mmol/l. A hipoglikémia legelső jelei könnyen észrevehetővé válnak a beteg számára, ekkor szükséges a glükóz szervezetbe történő juttatása: remegés, gyors szívverés, verejtékezés, éhségérzet. Amennyiben a vércukorszint helyreállítása nem történik meg időben, akkor a beteg további tüneteket produkál, amikor már szükség lehet a környezet hathatós segítségére. A beteg elgyengül, figyelme lankad, reflexideje meghosszabbodik, végül – mikor az agy glükózzal való ellátottsága kritikusan alacsonnyá válik – elveszti az eszméletét. Ekkor a segítségére sietőnek Glucagen hypokit injekciót kell az eszméletét vesztett cukorbeteg szervezetébe (izomba adva) juttatnia. Amennyiben az injekció nem áll rendelkezésre, mindenféleképpen szükséges a beteghez mentőt hívni, hiszen szélsőséges esetben a beteg kómás állapotba kerülhet.
Szükséges megemlíteni, hogy beszélhetünk az úgynevezett „relatív” hipoglikémia esetéről is. Ha egy nem megfelelően kezelt, vagy betegségéről nem tudó cukorbeteg vércukorszintje állandóan magas értéket mutat, akkor a szervezet a hipoglikémia fent említett tüneteivel jelezheti a glükóz hirtelen lecsökkenését. Nem tekinthető helyesnek és egészségesnek tehát az, amikor valaki az állandó magas vércukorszintet érzi maga számára jónak, mert ezt csupán a magas érték megszokása okozza. Ha ezt a beteg tudomásul veszi, és odafigyel, ez az értékhatár fokozatosan lentebb húzódik, és nem következhet be olyan könnyen a hipoglikémiás állapot.
Nagyon fontos tehát, hogy a beteg odafigyeljen a vércukor érték szinten tartására: nem csupán a felfelé, hanem a lefelé történő kiingás is nagy veszélyeket rejthet magában. Érdemes a hipoglikémia lehetőségével a cukorbeteg ember környezetének is számolnia, hiszen adott esetben a megfelelő segítségnyújtás életet menthet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás