Kezdőlap / Egészség és fitness / Szépség / Az izzadékony haj

Az izzadékony haj

A hajunkkal kapcsolatban mindannyian tapasztalunk kellemetlenségeket: összekuszálja a szél, vagyis az atmoszféra elvégzi a magáét, csakúgy, mint a mirigyeink. A mirigyek a bőr irharétegében találhatók. A haj szempontjából két fontos típusa van: a verejtékmirigy, amely vízszerű folyadékot választ ki (izzadság), és a zsíros anyagot, a faggyút kiválasztó faggyúmirigy.
A verejtékmirigy
A verejtékmirigy kiválasztása során méreganyagok távoznak a szervezetünkből (ez történik széklet- és vizeletürítéskor is). A test kb. kétmillió verejtékmiriggyel rendelkezik, amelyeket két csoportra osztunk. Az egyik csoportba az ekrin, a másikba az apokrin mirigyek tartoznak.
Az ekrin verejtékmirigyek. Ezek a mirigyek felelősek az izzadság kiválasztásáért, ami nedvesen tartja a bőrt, megőrizve annak savas kémhatását. Ez a kémhatás védi a bőrt a nemkívánatos baktériumok, vagy a gomba elszaporodásától. Testünk normális esetben 800-1230 ml verejtéket választ ki egy nap (24 óra) során. Ez a mennyiség erős izzadás esetén akár a tízszeresére is növekedhet. A bőrből elpárolgó verejtékezéssel az ekrin verejtékmirigy szabályozza testünk hőmérsékletét, vagyis lehűti testünket, ha az túlmelegedett. A stressz és a csípős, erős ételek egyaránt fokozzák az ekrin mirigy váladéktermelését. Az izzadság vízből, nátriumsókból, káliumból, kénsavból, vasból, foszforból, tejsavból és karbamidból áll (az állatok fehérjemetabolizmusának olyan toxikus mellékterméke, amelyet a vesék termelnek). A bőr a szervezetbe juttatott méreganyagokat is kiválasztja (nehézfémek, arzén stb.), ha a test élettani működése tökéletes.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hajhullás és lehetséges okai

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség. Naponta 50-100 szál hajunk hullhat ki, ami normálisnak tekinthető. Ha …

Hozzászólás