Az uhu

Az uhu latin neve bubo bubo. A nagy bagolyfajták közé tartozik. Az uhu éjszakai ragadózó, azonban néha napközben is találkozhatunk vele, de legtöbbször a nappali órákban pihen elbújva a sziklarések közt, vagy fák odvában, Az uhu magassága 65 cm, a szárnyfesztávolsága elérheti a 160 cm-t is. A feje kerek, a fülei jól láthatók. A nagy kerek szemeivel kiválóan lát, éjszaka is. A hátán a toll rozsdabarna, fekete vonalkás mintázattal. A has sárgás színűm barna hullámos mintázattal. A hallása nagyon kifinomult. A lábai rövidek, tollal fedettek, a karmai nagyok. Az uhunál a tojó nehezebb és a nagyobb. tápláléka főként madarak és kisebb emlősök, de a nyulat is el tudja kapni. Mivel termete nagy akár más bagolyfajtákat, őzgidát, de még a rókát is elejtheti. A fülesbaglyok csak a költési időszakban alkotnak párt, egyébként magányosan élnek, ennek ellenére a párok életük végig kitartanak egymás mellett. A költési ideje február és augusztus között van. Sokszor más madarak fészkét foglalja el, vagy saját maga rak fészket, amit r több éven keresztül is használhat. A tojó egyedül költi ki a fiókákat, a nevelésükben azonban a hím is részt vesz. A fészekben általában 4-6 tojást rak, amit 34 napig költ, a fiókák fészekhagyóak. A fiókák . 7 hetes korukban kezdenek el repülni. A fiatal bagoly csak két, vagy három évesen költ először. A szabadban az átlag életkoruk 20 év, fogságban akár 60 évig is elélnek.
Magyarországon mintegy 40 pár él szabadon, fokozottan védett fajta, eszmei értéke 250000 ft. Az uhu a környezetére nagyon érzékeny, bármiféle változás befolyásolja a faj szaporodását. Az uhut régen, sőt napjainkban is vadászatokon használják.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A papagáj ismertetése

A papagájok az állatvilágban a legkönnyebben, és szinte mindenki számára felismerhető madarak. Jellegzetes két ismertetőjegyük …

Leave a Reply