Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az újszülött altatása

Az újszülött altatása

Amikor a kismama hazaviszi az újszülött babáját, többek között az is aggasztja, hogyan kell helyesen beállítani a kicsi alvásidejét, és hogyan kell megnyugtatni őt.
A nyűgös babákkal szemben a szülők általában egy sor praktikát kitalálnak, sétálgatnak vele, tologatják a babakocsiban fel-alá, hintáztatják, ám ezzel csak azt érik el, hogy a pici hozzászokik ehhez, és ezután akár óvódás koráig is el fogja várni, hogy megkapja ezt a segítséget az elalváshoz.
Az újszülött alvással kapcsolatos kezdeti problémáját az okozza, hogy 9 hónapon át viszonylagos csend, félhomály és szinte állandó hőmérséklet vette körül. Aztán hirtelen zajos, vakító világba kerül. Az ismerős zajok, az anya beszéde, szívhangja, a ringató mozgás, az ölelés ezért hatnak rá nyugtatóan. A hordozókendőben felvett magzati póz, a bölcső, a mózeskosár ugyancsak kellemes emlékeket idéz benne. Az is sikert hozhat, ha kiságyában beszűkítjük a teret egy nagypárna segítségével, és egy kicsit besötétítünk a szobában.
Szoptatás után büfiztessük, tegyük tisztába, és csak ezután altassuk, különben pár perc múlva saját magától felébred, és nehezen tud visszaaludni. Állítsuk be a napirendjét, hisz ő ez alapján tud tájékozódni a világban. Nem szükséges szigorúan pontos időbeosztást csinálni, de az események nagyjából hasonló időpontokban kövessék egymást, és biztosítsuk számára a nyugodt környezetet. Az újszülött kezdetben sokat alszik, 3-4 hetes korában csökkenni kezd a nappali alvások szám és időtartama. Ne ijedjünk meg akkor sem, ha egy délutáni alvásból ebben az időszakban 20-30 perc után felébred. Ekkor már nem kell etetés után azonnal elaltatni, hagyjuk nézelődni, játszani, és csak akkor tegyük a kiságyába, ha már láthatóan nagyon álmos. Ha így teszünk, előbb-utóbb megszokja a sorrendet, és tudja, hogy evés után aludni kell, ha felébredt, ehet, és mire eljön az alvásidő, már könnyebben elalszik, még a nyűgösebb napokon is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás