Kezdőlap / Állatok / Kutya / Az uszkár története

Az uszkár története

Az uszkár eredetéről sok elmélet született, melyek többnyire ellentmondanak egymásnak. Őse minden bizonnyal a barbet, mely egy kitűnő francia vadászkutya. Már a rómaiak és a görögök is tartottak (festmények, rajzok tanúsítják) oroszlánosra nyírt, göndör szőrű uszkár típusú kutyákat. Angliában mint vadászkutyák jeleskedtek az 1500-as évek elején. Viszont Németországban és Oroszországban vízivadak apportírozására használták őket. Franciaországban pedig őrző-védő feladatokat is elláttak és a napóleoni háborúk idején rengeteg uszkár kísérte el gazdáját a hadjáratokra.
Vannak olyan dokumentumok is, melyek arra utalnak, hogy a középkorban, mikor vándorkomédiások járták a falvakat, akkor uszkáraik mutatványaival, mókáival is szórakoztatták a közönséget. Ez még ma is él, hiszen az uszkárokat rengeteg cirkuszban betanítják mutatványokra, hiszen ez a kutyafajta nagyon gyorsan és könnyen tanul. Vannak olyan kutatók, melyek szerint az oroszlános nyírás onnan ered, hogy minél komikusabban hasson a cirkuszokban megjelenő állat.
French poodle, vagyis francia pudli néven vált ismertté az angolszász újságokban, sőt 1930-ig még itt, Magyarországon is így ismerték. Később azonban világszerte elterjedt a német pudel elnevezés, melynek jelentése „loccsanás a vízben”.
Az uszkár az irodalomban és a művészetben is jelentős helyet foglal el. Többek között Thomas Mann és Beethoven hátrahagyott irataiban is maradtak fenn megható feljegyzések az uszkárról. Ezek mellett sok művészeti alkotáson is szerepel ez a kedves és érdekes kutya. Toulouse-Lautrec is szívesen rajzolt uszkárt az úri dámák kellékeként.
Így érthetővé válik, hogy az uszkár elterjedt és népszerűvé vált az egész világon.
Egy kis érdekesség még róla: 1975-ben csak az Amerikai Egyesült Államokban 200 ezer uszkárt törzskönyveztek. Ez is rámutat arra, hogy mennyire elterjedt ez a kutyafajta.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply