Kezdőlap / Vitaminok / B2, a szépségvitamin

B2, a szépségvitamin

A B2 vagy riboflavin a B-vitamin komplex csoport tagja. A riboflavin névből a ribóz a több vitaminban is megtalálható cukor neve, a flavin pedig sárgát jelent.
A riboflavin sárgás-narancsos színű, kristályos szerkezetű, vízben oldódó vitamin. Bár lúgos oldatban elbomlik hő hatására, savas oldatban forralva ugyanez nem történik meg. Azonban érzékeny mind a látható, mind az ultraibolya sugarakra, ezért a fénynek kitett ételek sokat vesztenek B2-vitamin tartalmukból, különösen azok, amelyeket napon szárítottak. A szokásos főzés hatására nem bomlik el, kivéve, ha sok vízben főzünk. Az alkohol szintén károsítja.
A riboflavin a bélrendszeren keresztül szívódik fel, nagy része a májban raktározódik el, de nagyobb mennyiségben megtalálható a szívben és a vesékben is. Ettől függetlenül a test nem tárol nagy mennyiséget belőle, a vizelettel és izzadással kiürül. A napi ajánlott mennyiség férfiaknak 1,5 mg, nőknek 1,2 mg, gyermekeknek 1,3 mg.
A B2-vitamin létfontosságú a növekedéshez és az általános egészséghez. Részt vesz a szénhidrátok, zsírok és fehérjék energiává alakításában. Segíti az emésztés folyamatát és az idegrendszer működését. Megelőzi a székrekedést, hozzájárul az bőr, körmök és haj, valamint a száj nyálkahártyáinak egészségéhez. Fontos szerepe van a szem anyagcseréjében, segít a zöld hályog megelőzésében. Általánosságban véve hasznos a fiatalság megőrzéséhez.
A B2-vitamin hiányában előfordulhat a szem pirossága, fényérzékenység, szemviszketés és fájdalom, a száj gyulladásai, az ajkak berepedezése. Előfordulhat zsíros bőr és haj, korai ráncosodás, a köröm töredezése, hiánya vérszegénységhez is vezethet.
Bár a B2 vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható, többnyire mindenben csak igen kis mennyiségben fordul elő. Riboflavinban gazdagok a zöld színű zöldségek, a gyökérzöldségek, a mazsola, az alma, a sárgabarack, a tojás, a tej. Nagyobb mennyiségben található a dióban, mandulában, pisztáciában, mustármagban, a teljes gabonákban. Átlagos táplálkozással nem biztos, hogy elegendő B2-vitamint tudunk szervezetünkbe juttatni, hacsak nem fogyasztunk tejterméket bőségesen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt …

Hozzászólás