Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Babavárás apa nélkül

Babavárás apa nélkül

Nem minden kismama számára adatik meg, hogy várandóssága 9 hónapja alatt a gyermeke apja végig mellette álljon. Nekik még nagyobb szükségük van a család és a barátok lelki támogatására, hisz ha egyedül maradnak negatív érzéseikkel és félelmeikkel, az akár a gyermekükhöz fűződő viszonyukra is rossz hatással lehet.
A terhesség alatt a nők hormonháztartása felborul, testük rengeteg változáson megy át, gyakori hangulatváltozások jelentkeznek, és megijednek attól, hogy ezután egy kis ember életért is felelősek lesznek. Mindezzel egy társsal az oldalukon is nehéz megbirkózni, nemhogy magányosan. A kismamák általában felfokozott hangulatban készülnek a szülésre, de egyedülállóként szorongásokkal telnek addig a hónapok. A baba azonban az anyja minden rezdülését érzi már a pocakban is. A sok aggódás és stressz akár koraszülést vagy veszélyeztetett terhességet is előidézhet, ezért nagyon fontos a nyugodt környezet és lelkiállapot.
A kismama ilyenkor semmiképp se szigetelje el magát környezetétől, szervezzen közös programokat, éreztesse környezetével, hogy fontos lenne számára a segítség. El kell hinnie, hogy egyedül is képes lesz felnevelni gyermekét, de nem lesz egyedül többé az életben, és az anyaság a legszebb dolog, ami valaha történhetett vele. Ha szükségét érzi, kérjen meg valakit, aki elkíséri a vizsgálatokra, a szülésfelkészítő tanfolyamra. Ezekre a foglalkozásokra nem csak párok járnak, így a kismama itt is ki tudja beszélni a félelmeit, és barátnőkre találhat.
A szülés után persze lesznek gondok, de erre fel kell készülni, mint ahogy a szülésre is. Legyen egy lista a terhesség utolsó heteiben, hogy kit mikor hívhat az anyuka, ha elkezdődnek a fájdalmak, és kik fogják hazavinni majd a kórházból.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babák mozgáskoordinációja

Az első hathétben a kisbaba ökölbe szorítva tartja a kezét, sírás közben nyitja csak ki …

Hozzászólás