Kezdőlap / Állatok / Kutya / Büszkeségünk a rövid szőrű Magyar vizsla

Büszkeségünk a rövid szőrű Magyar vizsla

Világszerte elismert magyar kutyafajta. Kedves, barátságos egy igazi társ. A magyar vizsla eredete a népvándorlás korára tehető. A Kárpát medencébe ekkor kerülhetett a betelepedő magyar hordákkal, de akkor még a külleme nem ilyen volt. Már akkor is vadászatra használták. Az évszázadok alatt nyerte jelenlegi kinézetét. A 1900-as évek legelején a fajta majdnem eltűnt. Fajtamentők áldozatos munkájával sikerült újra feltámasztani a fajtát. 1920-ban kezdődött meg a törzskönyvezésük és kiadták a standard leírását. A II. világháború idején szinte teljesen eltűnt, de ekkor már a fajta szerelmesei ügyeltek rá, hogy a magyar vizsla bekerüljön az őt megillető helyre. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség 1966-ban ismerte el önálló fajtának.
Eredetileg mindenes vadászkutyának tenyésztették, de napjainkban egyre többen Magyarországon és világszerte kedvencként tartják. Kinézete elegáns. Közepes nagyságú fajta. Izmos, vékony testalkatú. Szőre rövid, sima zsemle sárga színezetű. A sötét barna szín nem megengedett. A szőrzet nem igényel nagy gondozást. Elég hetente átfésülni. Nagy mozgás igényű. Szeret a szabadban lenni imád apportírozni, úszni, játszani . Télen rövid szőrzete miatt elég fázós fontos megfelelő meleg helyet biztosítani számára. Kitartóan keres és boldog, hogy gazdája kedvére tehet. A fajtársaival nagyon jól kijön. Gyerekek társaságát is jól viseli. Ébersége miatt jó jelzőkutya, de sosem lép fel idegenekkel szemben támadó magatartással. Nagyon könnyen tanítható, de fontos már kölyök korától a nevelését elkezdeni.
Igazi családi kutya. Mindig szeret a családtagok közelében lenni. Figyeli gazdája minden mozdulatát.
Sajnos napjainkban a nem megfelelő tenyésztési etika miatt sok beteg egyed születik. Fontos lenne, hogy ezt a szép fajtát megóvjuk igazi valójában!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Angol Véreb

Nagy termetű kutya. Marmagassága 66 centiméter súlya 50 kg. Méltóságteljes arckifejezéséről lerí hogy nemes kutya. …

Hozzászólás