Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Barangolás, „barlangolás”, mártózás a Mecsek-Hegyháton

Barangolás, „barlangolás”, mártózás a Mecsek-Hegyháton

Mecsek-Hegyhátnak nevezik a Mecsek észak-nyugati lejtőit, ahol Baranya megye egyik leglátogatottabb üdülőkörzete található. A környék csodálatos erdei, ligetei, tavai és barlangja felejthetetlen élményt nyújtanak mindazoknak, akik ellátogatnak erre a vidékre.
Orfű Pécstől mindössze 16 kilométerre elhelyezkedő üdülőfalu, mely az elmúlt 40 évben az ember kreatív beavatkozása révén Európa szerte ismert nyaralóhellyé nőtte ki magát.
A festői szépségű erdőkkel övezett völgyben az Orfűi-, a Pécsi- és a Herman Ottó-tó kínál fürdési, horgászási, sportolási lehetőséget a nyaralóknak. A teljes vízfelületük 113 hektár. Hét csúszdával, szabványos úszómedencével, 1400 nm alapterületű élménymedencével, 43 nm pezsgő-medencével, gyermekmedencével, vízi játékokkal, bébipancsolóval várja a vendégeket az újonnan létesült aquapark, ahol műfüves focipálya, strandröplabda-pálya és fa játszótér is segíti a kikapcsolódást. A nyári időszakban napi 15-20 ezer vendéggel számolnak a panziók, kempingek, magánszállások és egyéb vendéglátóhelyek. A tavakat körülölelő dombok ideális terepet nyújtanak a kirándulásra és a túralovaglásra.
Orfű közvetlen közelében található a cseppkőbarlangjáról híres Abaliget. Kelta eredetű település, a XI. században az Aba nemzetség alapította. Az idegenforgalmi céllal kiépített barlang 600 méteres szakaszon tekinthető meg, végig gyönyörködtetőek a cseppkőképződmények. A járatok ismert hosszúsága meghaladja az 1 km-t, a mellékjáratokat csak a kutatók látogathatják. A szépen felújított barlang gyógyászati hasznosítása évekkel korábban megkezdődött, gyógytermet is kialakítottak benne. Orvosi felügyelet mellett asztmás, légúti betegségekben szenvedők számára nyújt gyógyulási esélyt. De zoológiai kuriózumként is híressé vált a cseppkőbarlang: kb. 200 állatfajt – rovarokat, csigákat, denevéreket – fedeztek itt fel a szakemberek.
Orfűről közelíthető meg a termálfürdőjéről híres Magyarhertelend. A fürdőt az 550 és 1062 méter mélyről feltörő 38 és 63 Celsius fokos források táplálják. A termálvíz – mely kalciumot, káliumot, magnéziumot, mangánt, jódot, paraffint és szénsavat tartalmaz – kedvező hatással van a reumatikus, ízületi, vérkeringési és idegrendszeri betegségekre.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miskolc-Tapolca kikapcsolódni vágyóknak

A Miskolc-Tapolcán található park rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt az oda látogatóknak. A park hatalmas területen …

Leave a Reply