Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Ha szereted az irodalmat, az autókat és a jó borokat…

Ha szereted az irodalmat, az autókat és a jó borokat…

Magyarország elsősorban természeti látványosságairól híres, azonban sokaknak élményt nyújt az is, ha egy-egy városba látogatnak el, és az ottani látnivalókat nézik meg.
Általában Budapest vagy egy nagyváros a célpont. Sok a turista Pécsen, Szegeden, Debrecenben és nem utolsó sorban a világörökség részévé vált vidékeken.
Na de mi van akkor, ha valaki nem a nagy nyüzsgésre vágyik, hanem csak egy kis kikapcsolódásra? Erre tökéletes célpont Kiskőrös. Főleg abban az esetben, ha különlegesen szeretjük Petőfi verseit. Már ahogy beérkezünk a városba egy tábla fogad minket, amely elárulja, hogy Petőfi Sándor szülővárosában járunk, egy másik pedig közli, hogy Kiskőrös a szőlő és bor városa. Ez utóbbira már hamarabb is rájöhetünk, hiszen a város felé közeledve mindenütt szőlőültetvényekkel találkozik az ember. Érdemes egy-egy helyi gazdát, termelőt vagy borászatot felkeresni és megkóstolni a borait.
Petőfiről többet megtudhatunk a szülőházban. Az épület mellett közvetlen található a Petőfi-emlékmúzeum, ami szintén nagyon érdekes. A két épület közt pedig az „udvaron” rengeteg szobor található. Ezek emléket állítanak azoknak a külföldi műfordítóknak, akik a leghíresebb magyar költő verseit más nemzetek számára is érthető nyelvekre fordították.
Ha pedig mindez kevés programnak bizonyul, akkor jöhet a strandolás. A különböző medencék közül minden korosztály megtalálhatja, azt ami neki leginkább tetszik.
Mindezeken kívül végül érdemes egy pillantást vetni a nemrégiben felújított Közúti Szakgyűjteményre is. Az óriási fehér épület nagyon ötletesen lett kialakítva. Már belépéskor egy jelzőlámpa figyelmeztet miket arra, hogy vegyük meg a jegyet. Külön kialakított rész van a gyermekek számára. Játékos, közlekedéssel kapcsolatos feladatokat oldhatnak meg. Rajtuk kívül persze a nagyobbaknak is vannak megoldandó feladatok. A múzeum udvarán pedig meg van engedve, hogy felmenjünk a régi híd darabjára, valamint igen gyakran az úthengert is beindítják. Ez talán a legérdekesebb mind közül, hiszen nem csak nézhetjük a robogó úthengert, hanem a kiváltságosabb látogatók bele is szállhatnak és vezethetik is.
Kiskőrös tehát nem a nagy dugókról és a szmogról híres, ez egy nyugodt, csendes város, ahol mindenki egyformán jól tudja érezni magát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Leave a Reply