Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Ha szereted az irodalmat, az autókat és a jó borokat…

Ha szereted az irodalmat, az autókat és a jó borokat…

Magyarország elsősorban természeti látványosságairól híres, azonban sokaknak élményt nyújt az is, ha egy-egy városba látogatnak el, és az ottani látnivalókat nézik meg.
Általában Budapest vagy egy nagyváros a célpont. Sok a turista Pécsen, Szegeden, Debrecenben és nem utolsó sorban a világörökség részévé vált vidékeken.
Na de mi van akkor, ha valaki nem a nagy nyüzsgésre vágyik, hanem csak egy kis kikapcsolódásra? Erre tökéletes célpont Kiskőrös. Főleg abban az esetben, ha különlegesen szeretjük Petőfi verseit. Már ahogy beérkezünk a városba egy tábla fogad minket, amely elárulja, hogy Petőfi Sándor szülővárosában járunk, egy másik pedig közli, hogy Kiskőrös a szőlő és bor városa. Ez utóbbira már hamarabb is rájöhetünk, hiszen a város felé közeledve mindenütt szőlőültetvényekkel találkozik az ember. Érdemes egy-egy helyi gazdát, termelőt vagy borászatot felkeresni és megkóstolni a borait.
Petőfiről többet megtudhatunk a szülőházban. Az épület mellett közvetlen található a Petőfi-emlékmúzeum, ami szintén nagyon érdekes. A két épület közt pedig az „udvaron” rengeteg szobor található. Ezek emléket állítanak azoknak a külföldi műfordítóknak, akik a leghíresebb magyar költő verseit más nemzetek számára is érthető nyelvekre fordították.
Ha pedig mindez kevés programnak bizonyul, akkor jöhet a strandolás. A különböző medencék közül minden korosztály megtalálhatja, azt ami neki leginkább tetszik.
Mindezeken kívül végül érdemes egy pillantást vetni a nemrégiben felújított Közúti Szakgyűjteményre is. Az óriási fehér épület nagyon ötletesen lett kialakítva. Már belépéskor egy jelzőlámpa figyelmeztet miket arra, hogy vegyük meg a jegyet. Külön kialakított rész van a gyermekek számára. Játékos, közlekedéssel kapcsolatos feladatokat oldhatnak meg. Rajtuk kívül persze a nagyobbaknak is vannak megoldandó feladatok. A múzeum udvarán pedig meg van engedve, hogy felmenjünk a régi híd darabjára, valamint igen gyakran az úthengert is beindítják. Ez talán a legérdekesebb mind közül, hiszen nem csak nézhetjük a robogó úthengert, hanem a kiváltságosabb látogatók bele is szállhatnak és vezethetik is.
Kiskőrös tehát nem a nagy dugókról és a szmogról híres, ez egy nyugodt, csendes város, ahol mindenki egyformán jól tudja érezni magát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pusztafalu és környéke

Pusztafalun és környékén ám van egyéb látnivaló is, mind természeti mind kulturális egyaránt. A faluban …

Hozzászólás