Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / „Itt ülök csillámló sziklafalon…”

„Itt ülök csillámló sziklafalon…”

Már nagy költőnket, József Attilát is megihlette a lillafüredi táj szépsége, varázsa.
A helyiek nem kis büszkeséggel adták a lillafüredi vízesés nevet Magyarország legnagyobb zuhatagának, mely mindig különleges látvánnyal kápráztatja el a nézelődőket. A Szinva patak vízesése ez, a függőkerten keresztül juthat el a sziklafalához az odalátogató.
Ha Miskolc irányából autóval érkezünk, a Lillafüred-Bükkszentkereszt kereszteződésnél a Hámori tó tárul először a szemünk elé. Az 1813-ban, a Garadna patak vizének felduzzasztásával létrehozott tavon a csónakázási lehetőség mellett horgászni, de télen akár korcsolyázni is lehet.
Nem mehetünk el szó nélkül a Palotaszálló mellett sem, melynek története egybeforr a tájéval.
Még az 1920-as évek vége felé húzták fel falait, ennek közelében helyezkedik el a függőkert, a park, és számos egyéb látványosság, melyek ingyenesen megtekinthetők bárki számára.
A táj a természeti erőknek köszönhetően barlangokban gazdag: ha itt járunk, semmi esetre se hagyjuk ki programunkból az Anna barlangot, és a Szent István Cseppkőbarlangot.
Az Anna barlang mésztufa képződmény, melynek bejárata a függőkert alján, az un. alsó vízesés mellett nyílik. Ez a barlang nem csupán anyagára, de keletkezésére nézve is különleges: üregei a kőzettel egy időben jöttek létre, nem a víz eróziós munkájának köszönhetők.
A másik barlangot, a Szent István Cseppkőbarlangot egy véletlen folytán fedezték fel: egy, üregbe beesett kutya vonítása keltette fel az emberek figyelmét, és az eb kiszabadítása után egy 700 méter hosszúságú barlangrendszerre bukkantak. A barlang ma már mindennap fogad látogatókat, és kiegyenlített páratartalma, illetve 11 fok körüli állandó hőmérséklete ideális az asztmás betegek számára: folyamatosan szerveznek csoportos terápiákat a gyógyulásukat elősegítendő.
Ha elfáradtunk, és egy kicsit kedvünk támad vonatozni, erre is lehetőségünk nyílik: az erdei kivonat köztes megállója Lillafüreden van. Az útja a Miskolc-Kilián városrészből kezdődik, majd Garadna végállomásra fut be. A hangulatos kisvasút a völgykatlanban patakok, szakadékok, tavak és hegyoldalak mellett zakatol végig. November közepétől egy hónapon keresztül Mikulásvonattá változik: ekkor pályáját fénydíszbe öltöztetik, és Lillafüreden előadásokkal tarkított program várja a gyerekeket és a gyermek lelkű felnőtteket.
Ha van egy kis idejük, látogassanak el erre a látnivalókban gazdag, csodálatos szépségű helyre!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miskolc-Tapolca kikapcsolódni vágyóknak

A Miskolc-Tapolcán található park rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt az oda látogatóknak. A park hatalmas területen …

Leave a Reply