Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Mit kívánsz a hátad közepének?

Mit kívánsz a hátad közepének?

A gerincfájdalom napjainkra mondhatni népbetegség: szinte bármelyik életszakaszban előfordulhat, és a tévhittel ellentétben ugyanannyi fiatalt, mint 55 év feletti felnőttet érint.
A gerincfájdalmak évente több kiesett munkanapot okoznak, mint bármilyen más betegség, kivéve az ízületi és egyéb mozgásszervi betegségeket.
Ebben az esetben a fájdalom nem csak egy tünet, amely valami rosszat jelent: a fájdalom maga lesz a betegség. A leggyakoribb típus az alsó háttáji gerincfájdalom az ágyéki gerincben. Becslések szerint a gerincfájdalmak 70-90 %-áért izom-, ín vagy ízületi probléma felelős, ehhez társul még gyakran az alsó háti szakasz gyengesége. A gerincfájdalom egyéb gerincszakaszokat is érinthet (pl. háti gerincszakasz), és kisugározhat az alsó végtagokba, a lábig vagy a lábujjakig (ez az un. isiász). A gerinc nagyon sok része okozhat fájdalmat, a leggyakoribb okok közt tarthatjuk számon a degenerálódó ízületi porc révén fellépő osteoarthritist; a kisebb-nagyobb sérüléseket, melyek izomfájdalmakhoz vezetnek; a csontritkulást, mely a csontok tömegének csökkenése és a törések révén alakul ki; a mély provokációs pontokkal rendelkező izomfájdalmakat, illetve a súlyos betegségeket, azaz a gerinc és egyéb különböző szervek rákos megbetegedéseit.
A hátfájást sose vegyük félvállról, mert idővel súlyosabb formái is kialakulhatnak, melyek az alsó és felső végtagok, ujjak érzéketlenségét, zsibbadtságát okozhatják, vagy egyes esetekben széklet- és vizelettartási zavarok is felléphetnék. A gerincfájdalom lehet akut vagy krónikus, ez a szöveti károsodás fokától, illetve a fájdalmat okozó problémától függ. Az akut fájdalom hirtelen támad és súlyos fokú, a krónikus fájdalom legalább 3 hónapig vagy tovább tart.
Bármi is a tünetek okozója, ez a gyakori állapot könnyen kezelhető, és speciális életmódváltással megelőzhető. Mindig tanácsos felmérni a személyes kockázati tényezőket, amelyek a gerincfájdalom kialakulásához vezethetnek. Így megtehetjük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a betegséget elkerüljük, és tartalmas, hosszú életet élhessünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply