Bélbetüremkedés

Csecsemő- és kisgyermekkorban a bélbetüremkedés a bélelzáródás leggyakoribb formája. Bélbetüremkedés akkor keletkezik, ha a vékonybél egy szakasza – akárcsak a kifordított kesztyű ujja – bepréselődik az előtte lévő bélbe. Ez a „megkettőződött” bél megduzzad, az erek elszorítódnak és ez bélelzáródást is okozhat. A bélbetüremkedést kiváltó okot nem ismerjük, annyi azonban bizonyos, hogy leggyakrabban egyévesnél fiatalabb, s mindaddig kitűnő egészségnek örvendő csecsemőket támad meg. Az izomgörcsök kezdetekor a kisbaba hirtelen, fájdalmasan felsír, hány, elsápad. A görcsök közötti időszakban teljesen egészségesnek látszik, az első néhány órában a széklete is normális még. A görcsök kiújulásával azonban a széklet sok vért és nyálkát tartalmaz.
Súlyosnak tekinthető-e?
A bélbetüremkedés súlyos állapot. Ha nem kezelik, végzetes lehet.
Mi a teendő?
Forduljunk azonnal orvoshoz, ha a csecsemő görcsös rohamai visszatérnek, ilyenkor fájdalmasan felsír, felkapja a lábát, a rohamok között viszont jól érzi magát.
Ellenőrizze csecsemője székletét: van-e benne vér és nyálka.
Mikor forduljunk orvoshoz?
Forduljunk azonnal orvoshoz, ha a kisbabának gyakran van rohamszerű hasgörcse, vagy ha véres, nyálkás a széklete.
Mit várhatunk az orvostól?
• Az orvos kórházba utalja a csecsemőt, ahol feltöltéses röntgenvizsgálattal erősítik meg a diagnózist. A vizsgálat nem jár fájdalommal, végbélen keresztül folyadékot töltenek a belekbe, az ezt követő röntgenfelvétel megmutatja a belek állapotát. Az is előfordulhat, hogy a beöntés hatására a bélbetüremkedés magától rendbe jön. Ellenkező esetben műtéti úton nyomják vissza eredeti helyzetébe.
Tünetek
• Fájdalmas felsírás.
• Hányás.
• Sápadtság.
• Hőemelkedés.
• Vért és nyálkát tartalmazó széklet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás