Bárányhimlő

A bárányhimlő a leggyakoribb fertőző gyermekbetegségek közé tartozik. A lappangási idő két-három hét. A többségnél a jellegzetes, viszketős bárányhimlős hólyagok és hőemelkedés kivételével – nincs betegségre utaló tünet. A kiütés a test nagy részére kiterjed, még a szájban, fülben, végbélnyílásban és hüvelyben is megjelenhet. A foltok három-négy nap alatt tűnnek fel, és hamarosan apró hólyagok képződnek rajtuk, amelyek később pörkösödnek. A gyermek fertőző állapota addig tart, amíg a pörkök le nem hullanak. Ha a gyermek a foltokat elkaparja, gyógyulás után kis heget, hagyhatnak maguk után.

Súlyosnak tekinthető-e?
A bárányhimlő nem tekinthető súlyosnak. Ritkán azonban előfordulhat, hogy a bárányhimlő agyvelőgyulladást okoz vagy a Reye-szindróma lép fel szövődményként.

Mi a teendő?
A korábban ajánlott hűtőkrémeket, hintőporokat ma már nem ajánljuk, mert kedveznek a felülfertőződésnek. Csak zuhanyozzon, kádfürdő helyett. Óvatos lemosást javaslunk, valamilyen fertőtlenítő – például Neomagnolos – langyos vízzel. Éjjelre húzhatunk ujjatlan kesztyűt a kezére, nehogy álmában elvakarja a hólyagokat. Igyekezzünk távol tartani a többi gyermektől, míg a hólyagok el nem pörkösödnek, ne engedjük iskolába vagy óvodába.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Forduljunk mielőbb orvoshoz annak megállapítására, valóban bárányhimlője van-e a gyermeknek. Keressük fel akkor is, ha valamely himlőfolt vörös és környékén duzzadt lesz, mivel ez fertőzésre utal, esetleg ha a gyermek nem tudja abbahagyni a kiütések vakarását. Ha a hólyagok behegednek, de a gyermek lázas és fájlalja a nyakát, lépjünk mielőbb érintkezésbe az orvosával.
Mit várhatunk az orvostól?
• Ha valamelyik himlőfolt elfertőződött, az orvos fertőtlenítő kenőcsöt rendel.
• Ha nem tud a viszketéstől aludni, nyugtatót írhat fel a számára.

Hogyan segítsünk?
• Tegyük gyakran tisztába, s amikor lehetséges, hagyjuk szabadon a törzsét, hogy a hólyagok gyorsabban pörkösödjenek.
• Vágjuk rövidre a gyermek körmét, ügyeljünk, hogy ne vakarózzon.
• Három-négy napig apró foltok, majd hólyagok jelennek meg. Először többnyire a törzsön láthatók, majd átterjednek az arcra, a karokra és lábakra, végül pörkösödnek.
• Erős viszketés.
• Fejfájás és hőemelkedés, láz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sarkvidéki téboly

Inahloo ledobta magáról a ruháit, fel-alá járkált a hajó fedélzetén, és állati kiáltásokat hallatott. Aztán …

Hozzászólás