Kezdőlap / Egészség és fitness / Depresszió / Beszűkült észlelés

Beszűkült észlelés

Az életben mindennek megvan a jó és a rossz oldala. Még egy gyermek születésének is, ami a legtöbb esetben örömet jelent, megvannak a maga árnyoldalai. Jobban át kell gondolni a kiadásokat, alkalmazkodni kell, számításba kell venni olyan kényelmetlenségeket, mint az éjszakai felkelés, stb.
A beszűkült észleléssel és túlnyomóan negatív szemléletmóddal rendelkező emberek mindig a dolgok negatív oldalát szúrják ki maguknak. Csak a hátrányokat veszik észre és figyelmen kívül hagyják a pozitívumokat. Mindent egy olyan szemüvegen keresztül észlelnek, amely kiszűri a kép számukra oda nem illő részeit. Az ilyen emberek csak a hibáikra és gyengeségeikre koncentrálnak. Csak a kudarcok számítanak. Észre sem veszik, mennyire megtévesztik ezzel saját magukat, és végül azt gondolják, tényleg
minden ennyire negatív.
Ennek következtében aztán a legtöbbször lehangoltak és semmit sem élveznek az életből. Nem is csoda!
Van olyan ember aki, semmi örömét nem leli a munkájában. Minden elvégzendő feladatban csak a negatívumot látta. „Annyira egyhangú, olyan ostoba, olyan fárasztó, olyan nehéz, olyan unalmas” – ezekkel a szavakkal jellemezte. Munkájának kizárólag az árnyoldalaira koncentrált, következésképpen nem is lelte örömét benne. Ez az ember csak hosszas faggatózás után vallotta be, hogy valójában a munkájának csak egy része az, ami számára egyhangú.
Egy másik, túlsúlyos ember négy hétig tartotta a diétáját. Egy születésnapi zsúr alkalmával elgyengült, és elhatározásával ellentétben mégis evett egy szelet süteményt. Ezután már csak kizárólag a visszaesést látta, azt a négy hetet nem, ami alatt sikerült betartania a diétát.
Sokszor a pozitív oldal kevesebb, mint a negatív. Tudnunk kell felismerni a pozitívumot és fel kell használnunk érzelmeink alakításához.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A depresszió irányítja a testet és a lelket

ÉrzésekA boldogtalanság érzése az első jele annak, hogy ön lehangolt. Szomorúnak, csüggedtnek érzi magát és …

Leave a Reply