Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Szabad tűzön sütés

Szabad tűzön sütés

Ha otthon akarunk rablóhúst készíteni, és akkor a hozzávalókat tűzzük megfelelő hosszúságú hurkapálcikára, a sózás és a borsozás után forgassuk egy kevés lisztbe, és bő forró olajban vagy zsírban süssük pirosra. A pálcikán tálaljuk. Vegyes savanyúságot adunk mellé.

Rablóhús nyárson

Hozzávalók:

  • 15 dkg sertés szűzpecsenye
  • 15 dkg vesepecsenye
  • 15 dkg sertésmáj (de lehet csak sertés szűzpecsenyéből is készíteni)
  • 15 dkg szalonna
  • 40 dkg burgonya
  • só, bors

A húsok hártyáját letisztítjuk, és a húst 8-8 darabra vágjuk, a kés fokával egy kissé ellapítjuk, és kerek szeletekké formáljuk. A májat is 8, a szalonnát pedig 16 szeletbe vágjuk. Ugyancsak 16 vastag karikát vágjunk a burgonyából, a hagymát pedig 8 részre vágjuk.
A felvágott szeleteket 4 részre osztjuk, burgonyával kezdve és befejezve fel füzük őket 4 vékony nyársra, megsózzuk, megborsozzuk, és a nyársakat parázs fölött forgatva pirosra sütjük.

Flekken

Marha vesepecsenyéből vagy sertéstarjából készítjük. A húst nem mossuk meg, csak megtöröljük., és kb. ujjnyi széles szeletekre vágjuk.
A kés lapjával megveregetjük, besózzuk és megborsozzuk. Aki szereti, hagymával is megdörzsölheti. Izzó parázs fölé tett rostélyra helyezzük, és mindkét oldalán 4-5 percig sütjük. Sütés közben ne szúrjunk bele a villával, mert a hús finom leve kifolyik, és kárba vész. Ha sütés közben nagyon bekormozódik, füstölt szalonna-szelettel vagy szalonna bőrével dörzsöljük le.
Köretnek legjobb hozzá a köménymagos nyers-káposztasaláta, a paradicsom- és sz uborkasaláta.

Hal nyárson

Halat is süthetünk nyárson, de ezt csak akkor készítsük, ha magunk horgászunk, vagy a halásztól a helyszínen tudunk friss halat venni.
Az apró halak fejét, farkát levágjuk, pikkelyeiket lekaparjuk, a halat kibelezzük, jól megmossuk, két oldalán sűrűn bevagdossuk, besózzuk, és a nyársra felszúrva, parázs fölött megsütjük. Sütési ideje: 10-15 perc.

Csirke nyárson

Csirkét is süthetünk nyárson, de a csirke gyenge húsú legyen, a parázs pedig erős, mert csak akkor sül át úgy, hogy a húsa puha, a bőre pedig piros-ropogós lesz.
A megtisztított, kívül -belül besózott csirkét úgy húzzuk a nyársra, hogy a nyársat a nyakánál és a püspökfaltati részén szúrjuk át, így szebben sül.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás