Billy

A szárnyas vadászat koronázatlan királyaként emlegetik ez az elegáns testalkatú kutyát.
Ősi francia fajta, nevét a Monsieur Gaston Hublot de Rivault Chateu de Billy kastélyról kapta. A fajta kialakulása az 1800-as években a kétszínű Ceris kopók, és Montemboeuf keresztezésével kezdődött, később a rókakopót is bevonták a tenyésztésbe. A II. világháború után mindössze két példányt találtak, amivel újra tudták indítani a fajta tenyésztését.
Megjelenése:
Nagy termetű vadászkutya fajta. A feje vizslaszerű, a koponyája széles. A lelógó nagy fülei háromszög alakúak, magasan tűzöttek, a végük enyhén lekerekített, szorosan a fejhez simulnak. A szemei mandula vágásúak, színük sötét. Az orra egyenes a színe fekete. A csontozata erős, de a kutya könnyed felépítésű. A háta egyenes, a far kissé leejtős. A hasa enyhén felhúzott. A hosszú lábai egyenesek, a mancsai kerekek. A hosszú farka lelógó, a vége hegyes. A szőrzete durva tapintású rövid, a színe fehér, tejes kávé színű, fehér alapon narancs- vagy citrom sárga foltos színű. A szőr dús, a testhez simuló .
Természete: Könnyen tanítható, barátságos, éber és kiváló szimatú vadászkutya. A hangja kellemes. Szívós és nagyon kitartó, a vadat képes árkon-bokron követni. Általában falkavadászaton használják, így társaival jól ki jövő fajta. A mozgás igénye nagy, városba nem ajánlott. Hazájában ismert, de máshol ritka fajta.
Bundáját elég hetente átfésülni. A kanok marmagassága 61-66 cm, a szukáké 58-62 cm. A testsúlya 25-30 kg. A várható élettartam: 12-14 év.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply