Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Birsalmasajt és befőzés

Birsalmasajt és befőzés

A birsalma sajnos, sokak által elfeledett gyümölcs, pedig nagyon sokféleképpen felhasználható az étkezések során
Fanyar íze miatt nem is kedvelik, de vitamintartalma és élelmi rost -tartalma miatt többet kellene fogyasztani e gyümölcsből.
Birsalmából készíthetünk kompótot, lekvárt és birsalmasajtot, de eltehetjük cukor nélkül is mártásnak, levesnek.

Kompót

Ha kompótnak tesszük el, akkor a birsalmát meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, és ecetes citromos vízben megmosva üvegekbe rakjuk.
Egy kg hámozott gyümölcsre 40 dkg cukorból sűrű szirupot főzünk, forrón a gyümölcsre öntjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük

Lekvár

A lehámozott, hibátlan héjakból, az egészséges torzsákból és az apróbb birsekből lekvárt főzhetünk. Jól megmosva, feldarabolva nagyon kevés vízben puhára főzzük, áttörjük, majd a masszát lemérve minden kg-hoz 30 dkg cukrot teszünk.
A cukorral együtt kb. 20 percig főzzük, egy késhegynyi benzoesavas nátriumot keverünk bele, forrón üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.

Levesnek, mártásnak

Levesnek, mártásnak cukor nélkül tesszük el a birsalmát. Meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és üvegekbe rakjuk. Egy liter vizet felforralunk, feloldjuk benne 1 dkg benzoesavas nátriumot, forrón az üvegekben lévő gyümölcsre öntjük, és száraz gőzbe tesszük.

Birsalmasajt

A sajthoz a birsalmákat megmossuk, hibás részeit kivágjuk, a gyümölcsöt négy vagy hatfelé szeljük, de nem hámozzuk meg, és annyi vízben, amennyi éppen csak ellepi, fedő alatt puhára főzzük.
Ha megfőtt, a levét leszűrjük, a birset szitán áttörjük. és a pépet megmérjük. Egy kg péphez81 dkg cukrot veszünk, és a birsalma lecsorgatott levével -amely azonban 80 dkg cukorhoz ne legyen 2 dl-nél több- szirupot főzzünk.
A szirupot elkeverjük a birspéppel, belecsavarunk egy citrom levét, és állandóan keverve sűrűre főzzük.
Ha a pépből egy kávéskanálnyit tányérra teszünk, és az néhány perc alatt megdermed, akkor a sajt elkészült.
Hideg vízzel kiöblített formákba vagy tányérba öntjük-néhány gerezd diót vagy hámozott mandulát is tehetünk bele- egy-két nap múlva pergamenpapírra borítjuk, és szellős helyen szikkadni hagyjuk. Így tartjuk fogyasztásig.
Fogyaszthatjuk pl. dióval csemegeként, vagy használhatjuk süteménybe, töltelékekbe.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Leave a Reply