Kezdőlap / Otthon és család / Biztonságos otthon, nyaralás alatt

Biztonságos otthon, nyaralás alatt

Időzített kapcsolóval működtetett kislámpa, vagyonőrnek felkért szomszédok, néhány napra hozzánk költöző rokonok, ismerősök, kamera, riasztó, biztonsági ajtó, ablak, rács.
Mindenki másképp gondoskodik otthona védelméről a nyaralás ideje alatt, már ha gondoskodik egyáltalán. A rendőrség rendszeresen figyelmeztet, ám úgy tűnik, az esetek többségében csak akkor cselekszünk, ha már megtörtént a baj.
Az országos statisztikák szerint minden évben minimálisan ugyan, de megsokszorozódik a betörések száma nyári szabadságok idején, mégis úgy tűnik, nem vesszük komolyan a figyelmeztetéseket. De hogyan védjük meg otthonunkat a betörőktől távollétünk alatt?
Százszázalékos biztonság nem létezik, de néhány óvintézkedéssel megnehezíthetjük a betörők. A közösségi oldalaknak nagy veszélyük van. Gyakori, hogy valamilyen közösségi portálra tesszük ki, hova és mikor megyünk nyaralni, azaz mikor nem leszünk otthon. Sokan eldicsekednek a szomszédnak, nagydobra verik az utcán, ahol ki tudja éppen ki hallja a beszélgetést. A legtöbb betörés nem pillanatszerűen történik, hanem az esetek nagy részében terepszemle előzi meg, ezért kell figyelni.
Hasonló tapasztalatokról számolnak be a vagyonvédelemmel foglalkozó cégek vezetői is.
A bűnözők már vannak olyan rutinosak, hogy figyelik ezeket az oldalakat, de mostanában inkább az a jellemző, hogy előtte autóval feltérképezik a területet, főleg a családi házas övezetekben. Mindenki a lehetőségeihez mérten próbál elővigyázatos lenni. Van, aki riasztót szereltet fel, van, aki mást, de próbál valami tenni.
Már az apró jelek is árulkodóak lehetnek. Ilyen lehet például a teli postaláda, a lehúzott redőny. Árulkodó jel lehet, hogy nincsen rendszeresen nyírva a fű, tehát látszik, hogy a tulajdonos ritkán van otthon. Ma egyre jellemzőbb, hogy a szomszédokat kérik meg, figyeljék a házat, ha a család elutazott. Külön biztosítást erre az időszakra nem nagyon kérnek. Az jellemző, hogy az emberek csak akkor cselekednek, amikor megtörtént a baj.
Egy új rendszer kiépítésére csak akkor költenek, ha már volt betörés.
A rendőrség egyébként rendszeresen tart előadásokat lakóközösségeknek, időseknek, ahol mindig felhívják a figyelmet a Szomszédok Egymásért Között Mozgalomra. Ennek éppen az a lényege, hogy egy kis odafigyeléssel sokat tehetnek a közbiztonságukért.
Aki értékes tárgyat őriz a lakásában, azt érdemes lefényképezni, vagy a drágább műszaki cikkek papírjait megőrizni, hiszen akkor nagyobb a valószínűsége, hogy megkerül.
Az alkuszok tapasztalatai szerint a lakásbiztosítások megkötésekor kevés figyelmet szentelünk a részleteknek, pedig a családi vagyon legnagyobb részét kitevő ingatlanok és ingóságok védelme ennél nagyobb odafigyelést érdemel. A kárrendezés során gyakran derül fény egyes kockázatok fedezetlenségére vagy éppen alul biztosítottságra, mely utóbbi esetben a biztosító csak értéken alul tud kártérítést fizetni. Az is nagy problémát okoz, hogy bár korábban megfelelő biztosítással rendelkeztünk, ami azonban az elmúlt években idejét múlttá vált. Így a félreértések egyik legfőbb oka a vagyonvédelmi előírások be nem tartása.
A biztosítási szakma szerint egyébként legalább a biztosított érték tíz százalékát kellene házunk, értékeink védelemre fordítani, ám ez nálunk csak egy százalék alatt van.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gondolkodás fejlődése óvodáskor végén, és az iskolába kerüléskor

Az óvodáskor sok szempontból nagyon fontos időszak a gyermek életében, nemcsak szociális viszonyainak fejlődésében, hanem …

Hozzászólás