Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Bográcsgulyás

Bográcsgulyás

1,5 kg marhahús (vagy esetleg sertéslapocka)
1 kg krumpli
4 db közepes hagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
1-2 sárgarépa
gulyáskrém
kevés Erős Pista

pirospaprika
őrölt kömény
zsír vagy olaj
végül pedig csipetke a levesbe

Elkészítés:

A hagymákat összaprítom, nem kell nagyon apróra, úgyis elfő, és zsíron/olajon megfonnyasztom, üvegesre pirítom. Rádobom a felvágott paradicsomot és paprikát, és egy kicsit együtt is hagyom őket rotyogni. Ezután pirospaprikát szórok rá, kb. 2 evőkanállal, de inkább érzés szerint. Ezután mehet rá rögtön a kockára vágott hús, mert ha a pirospaprika túl sokáig pirul, akkor keserű lesz. Ha rajta van a hús, felengedem vízzel, hogy ellepje, és beledobom a csíkokra vágott sárgarépát. Ízesítem, sóval, majd ha egy kicsit már rotyogott így együtt, akkor gulyáskrémet adok hozzá. Ha a hús már félkész, hozzáadom a krumplit is, és felöntöm bő vízzel, hogy leveses legyen, úgyis sok vizet elfő. Ezután szintén ízesítem sóval, gulyáskrémmel és egy kis őrölt köménnyel és kb. fél teáskanál Erős Pistával. Ha minden igaz, akkor be fog sűrűsödni, és egy igen ízes gulyáslevest kapunk. Kb. 1 perccel azelőtt, mielőtt levennénk a tűzről, bele lehet dobni a csipetkét, elég neki ennyi idő, mert nem jó, ha túlfő. Bátran lehet használni a fűszereket, igen finom, ízes, sűrű gulyáslevest kapunk.
Megjegyzés: Lehet, hogy sokan nem ezt mondják igazi gulyáslevesnek, mert van benne zöldség, valamint mi sertéslapockából szoktuk csinálni, de higgyétek el, nagyon ízletes. Arról nem is beszélve, hogy olcsóbb, mint a marha, és még hamarabb is készen van. Ha valaki mégis marhából szeretné csinálni, akkor ajánlom, hogy ne haljanak éhen, hogy a hagymából, amit felraktak pirulni, kicsit többet tegyenek, és rakják rá kenyérre a jó kis sült hagymás zsírt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás