A bowling

A bowling a kuglisportból fejlődött ki, német eredetű sport. A XIX. Század végén a németek vitték át a kuglisportot Amerikába, ahol a 30-as években betiltották a szerencsejátékokat. Így a tekét sem játszhatták, mivel azt is a szerencsejátékok közé sorolták. Emiatt a játékot és a szabályokat módosították. A 9 kuglis játékból 10 kuglis lett. Az új játék a bowling nevet kapta, amelyre új sportág lévén nem vonatkoztak a tilalmi szabályok.
Amerikában nagyon népszerű játék lett. Európában az 1960-as években terjedt el.
A sportág szakkifejezései angolul használatosak. A játék 10 menetből áll, minden menetben két próbálkozási lehetőség van. A cél az, hogy a játékos az első dobással mind a tíz bábut eltalálja.
A dobás menete szabályokhoz kötött. A két kézzel történő golyófelvétel csak akkor történhet meg, ha adott játékos kerül sorra. A sportág kezdőinek sokszor gondot okoz a starthely megválasztása. A tapasztalat és a gyakorlás azonban itt is eredményre vezet.
A mozgásmenet, a timing, a bowlingozás alapja. A nekifutás 3-5 lépéssel történik. A nekifutás a golyó előrelendítésével, a jobb láb előrelépésével kezdődik. A második lépésnél a bal láb előrelendülésénél a golyó a mélypontra kerül, majd a harmadik lépésnél eléri a hátralendülés pontját. Általában a negyedik lépéssel egyidejűleg történik a dobás indítása.
A pályához tartozó golyók súlyuk szerint más színűek. A súly akkor megfelelő, ha a karlendítést könnyen tudjuk végezni és a golyót a teljes mozdulatsor alatt ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani.
A játék bizonyos udvariassági szabályok betartását követeli meg. Étel, ital, cigaretta nem való a játékhoz, már a legkisebb csepp vagy ételmaradék is balesetet okozhat. Ha egy játékos koncentrál, nem szabad beszéddel vagy tanácsok osztogatásával zavarni. Már az is zavaróan hathat, ha a mellette levő játékos a visszajövő golyót elveszi.
A sportág nem csak a mozgáskoordinációt és a fizikai erőnlétet, hanem a figyelemösszpontosító képességet is fejleszti.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Extrém sportágak a víz alatt

Bár testünk kilencven százalékát víz alkotja, a természet az embert mégsem a víz alatti életre …

Hozzászólás