Bulgária

A Fekete-tenger partján fekvő állam Délkelet-Európában. Ma az egyik legfelkapottabb turista központtá vált. 2007 óta az Európai Unió tagja, így magyar állampolgárok esetében érvényes magyar személyigazolvánnyal is beléphetünk az ország területére. Pénznem : a bolgár leva. Mediterrán jellegű, a magyarországihoz hasonló hőfokkal, kevés csapadékkal, nyáriasan hűvös éjszakákkal. Jellegzetes nemzeti ételek: a tarator leves – frissítő, hideg, kefires, kapros uborkaleves. Jellegzetesek a bolgár borok. Főleg a mediterrán területek vörös borai a népszerűek. A strandokat finom, aranyszínű homok borítja. A vízben veszélyes állatok és ragadozók nincsenek, néhol azonban medúza előfordulhat. A tengerparton viharjelzés van, miszerint: zöld zászló – a fürdőzés megengedett, sárga zászló – fokozott figyelemmel kell a vízben tartózkodni, piros zászló – tilos a fürdőzés a tengerben. Az üzletek a nyári időszakban a tengerparti településeken akár este 21-22 óráig is nyitva tartanak. Nagyobb városokban hipermarketek is megtalálhatóak, ne gondoljuk, hogy nagyon elmaradott ország. Csapvíz az egész ország területén iható.
Európa egyik legősibb városa Bulgáriában található – Neszebár. Egy keskeny földsáv köti össze a szárazfölddel, amelyet az UNESCO 1983-ban a világörökség részévé nyilvánította. Területén 41 templomot lehet felfedezni. A parkolás nehezen megoldható, a gépkocsiforgalomtól részben elzárt terület. A várostól pár kilométerre található Napospart, amit busszal vagy akár vízi taxival is meg lehet közelíteni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Yucatán-félsziget

A Yucatán-félsziget a maja romokon kívül is tartalmaz érdekességeket: a gyönyörű spanyol koloniális városok, búvárkodás-fürdőzés …

Leave a Reply