Búzacsíra

Mi is a búzacsíra? A búzaszemnek az a része, amelyik a földben búzafűvé, majd búzanövénnyé fejlődik.
Ha megnézzük a búzaszem felépítését, látjuk, hogy annak nagyon kis része, a szem súlyának csupán mintegy 2 és fél százaléka.
Maga a búzaszem három nagyobb részre különül el. A héj kívülről borítja a magot, azt védve – tömege kb. 14 százaléka a búzaszemének. Ez a rész tartalmazza a rostokat. Az úgynevezett endospermium a búzaszem tömegének 83 százaléka, ez adja a fehérliszt anyagát. Az endospermium tartalmazza a szem fehérjekészletét, gazdag szénhidrátban, vasban, B-vitaminokban. A búzacsíra tartalmazza a zsírokat, ez a szem tápanyagokban legazdagabb része.

Magas tápanyagtartalma miatt a búzacsírát étred-kiegészítőként szoktuk fogyasztani – keverhetjük müzlibe, fehérjeitalokba, használhatjuk főzéshez.
Táplálkozás-szakértők egyértelműen ajánlják számos jó hatása miatt. A búzacsíra, bármilyen kicsi is, tartalmazza a szervezetünk működéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.
Természetes étrend-kiegészítőként fogyaszhatjuk, mivel nagyon jó forrása a B-vitaminoknak, kálciumnak, rostnak, vasnak, magnéziumnak, mangánnak, omega 3 zsírsavaknak, foszfornak, szelénnek, E-vitaminnak és cinknek.

Az E-vitamin egy olyan antioxidáns, amely öregedésgátló hatású, a bőrnek igen jót tesz.
A búzacsíra fitoszterolt is tartalmaz, amiről kimutatható, hogy csökkenti a koleszterinszintet. Gazdag omega-3 zsírsavakban is, amelyek szintén csökkentik mind a koleszterinszintet, mind a magas vérnyomást, és idegrendszerünk működésében játszik fontos szerepet.
A búzacsíra emellett gazdag rostokban, ami segíti az emésztést, csökkentheti a szívbetegségek és a cukorbetegég kockázatát, megelőzheti a súlygyarapodást.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miso

A miso (miszo) egy gazdag, sós fűszer, ami a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. A japánok …

Leave a Reply