C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt vesz a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében, a csontok képződésében, valamint a kollagén rostok termelődésében is. Hozzájárul a vörösvérsejtek képződéséhez is, ha folsavval és B12 vitaminnal adagoljuk, valamint segíti a vas felszívódását is, mely megelőzi a vashiányos vérszegénység (anémia) kialakulását. Erős antioxidáns hatása révén megvéd a káros szabad gyököktől, amelyek a szervezetünkben keletkeznek. Jelentősen meggyorsítja a kötőszövet újraépülését, ezáltal elősegíti a sebgyógyulást. Betegségek után meggyorsítja a felépülést, valamint rendkívül hatékony immunerősítőként is szolgál. Növeli az ellenálló képességet és megvéd a különböző eredetű fertőző betegségektől. A C-vitamint tehát egy rendkívül sokoldalú, hasznos vitamin, mely a legtöbb gyümölcsben megtalálható, citrusfélékben, csipkebogyóban, valamit a paprikában is jelentős mennyiségben megtalálható. A C-vitamint először Szent-Györgyi Albert fedezte fel, mégpedig a paprikából vonta ki, mely felfedezéséért még Nobel díjjal is jutalmazták. A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, így nagyobb adagokban való alkalmazása sem jelent különösebb veszélyt a szervezetünk számára. Sőt egyes betegségek esetén még javallott is a nagyobb mennyiségek adása. Ilyen például a skorbut, amely a C-vitamin hiányában kialakuló betegség. Fontos tudnunk, hogy a dohányosoknak is nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükségük, ugyanis egyetlen szál cigaretta elszívásával akár 100mg aszkorbinsavat is elpusztíthatunk a szervezetünkben. Nagyobb dózisú C-vitamin alkalmazása csak kivételes esetekben nem ajánlott. Ilyen például a gyengébb veseműködéssel járó állapot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …

Leave a Reply