Kezdőlap / Állatok / Kutya / Cane Corso

Cane Corso

A fajta eredeti neve: Cane Corso Italiano. A fajta történelme egészen az ókorig nyúlik vissza. A római molosszus, a Canis pugnax leszármazottja.Hidegvérű, kiegyensúlyozott és szilaj kutya. Ezt a fajtát nagyvadak elfogására tenyésztették ki.
Ennek ellenére a Cane Corso-t csak 1996-ban ismerték el önálló fajtaként.
Megjelenése
Nagy termetű, erős, de nem zömök kutya. A rövid feje széles. A lelógó fülei oldalt tűzöttek, háromszög alakúak, a végük enyhén lekerekített. Régen kupírozták, akkor nagyon kicsi, hegyes és felálló volt, sőt ahol engedélyezve van ott, most is. A szemei közepes nagyságúak, sötét színűek. Az orra egyenes, a színe fekete. A nyaka erőteljes izmos enyhén ívelt, közepesen hosszú. Az izmos széles háta egyenes. A farka közepesen hosszú, vastag, magasan tűzött. Ahol megengedett, ott megkurtítják. A hosszú lábai izmosak és egyenesek. A mancsa macskaszerű a hátsó mancs valamivel hosszabb az elsőnél. A rövid szőre fényes és sűrű, de nem puha tapintású. Színe lehet fekete, különféle sárga, vörös és szürke, valamint csíkos. Az arcán fekete maszk. Kis fehér folt lehet az orr körül a mancson és a mellkason. A kan marmagassága 64-68 cm, a szukáé pedig 60-64 cm. A kan súlya 45-50 kg, míg a szukáé 40-45 kg.
Természete
Bátor, kitartó, szívós, ugyanakkor mozgékony és kiegyensúlyozott kutya. Gazdájához hű, a családdal szemben gyengéd. A rideg tartásra nem nagyon alkalmas. Az idegenekkel szemben bizalmatlan, igazi őrző védő fajta. Nem ugatós, de hangja eléggé magabiztos, mély. Mivel önálló döntéseket is szeret hozni, ezért csak magabiztos, határozott személyeknek ajánlott. A gyerekekkel jól megfér. A háziállatokkal sincs gondja, de más kutyákkal szemben harcias. Könnyen és gyorsan tanul. A mozgás igénye nagyon nagy, ezért lakásba nem nagyon ajánlott. Szeret futkározni, szívesen úszik és apportíroz.
Napjainkban főleg őrző-védő vagy rendőrkutyaként tartják. Tekintélyt parancsoló és méltóságteljes elegáns kutya.
Várható élettartama: 10-14 év

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás