Kezdőlap / Állatok / Halak / Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron felmelegedő, sekély vízi tavak holtága volt.
Sajnos az intenzív telepítéseknek köszönhetően olyan vizekben is előfordul ma már jelentős állománya, amely nem igazán felel meg igényeinek. Ha ilyen környezetben van akkor megeshet, hogy a ponty egyáltalán nem szaporodik. Bár jól viseli a melegebb, oldott oxigénben szegényebb vizeket is, mivel bizonyos fajtái képesek a bőrön keresztüli oxigénfelvételre is . Magyarországon gyakorlatilag szinte minden vízben előfordul. Nagyon kedvelt halfajta, amely a horgászok fogásainak jelentős részét képzi,és igazi izgalommá teszi a horgászást főleg, ha egy nagyobb példány akad a horogra. Állandó mozgásban van, ősszel a hideg vízben a mélyebb részeket keresi fel a téli nyugalmi időszak eltöltésére,de ilyenkor is táplálkozik. Ha a víz melegedni kezd akkor l aktívabbá válik és olyan helyet keres magának amely ugyan védett , de tele van táplálékkal. Kitűnő erre a part menti nádas, illetve a hínáros rész. A nagy nyári melegben amikor a víz oldott oxigénszintje alacsony a ponty gyakran feljön a vízfelszínre és légköri levegőből így pótolja az oxigént, ilyenkor a legnehezebb megfogni. Aki pontyot akar fogni főleg azt kell figyelnie, hogy a hal kiugrik vízből , ez főleg nyári melegben tapasztalható, vagy a nádszálak mozgása miközben a nagyobb testű ponty átúszik köztük. Legnagyobb Magyarországi rekord pontyhorgászaton 33kg-os volt. Mi magyarok ha nem is vagyunk horgászok és csak egy bevásárló központban vesszük meg az asztalra valót akkor is fel kell készülnünk, hogy nincs ingyen , manapság elkérhetnek kilójáért 8-900 ft is, de határozottan megéri hiszen a karácsonyi ebédnél nem maradhat el a jó magyar ponty.
Aki szereti a halat vagy még sohasem kóstolta azt igazán eltudja ámítani a ponty húsa , mely jól elkészítve igen zamatos és mint ahogy mondják ,,a hal húsa tudásban gazdag,, tehát együnk sok halat , ha másért nem az egészségünk megóvásáért.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Akvarisztika kezdőknek

Általában két okból érdekelhetnek minket a halak: vagy megesszük, vagy megcsodáljuk őket. Most a második …

Leave a Reply