Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Geochelone sulcata avagy a Sarkantyús teknős

Geochelone sulcata avagy a Sarkantyús teknős

A régi világ legnagyobb termetű szárazföldi teknősfaj családjába tartozik. Angolul African Spurred Tortoise avagy rendileg a teknősök rendje.
Fő előfordulása a Szaharától induló déli perem mentén egészen Szenegáltól Eritreáig. Általános testtömege 30-50 kg közötti és testhossza elérheti a 80cm is. Tápláléka növény és elsősorban fűféléket legel vagyis növényevő. Egy szaporodási ciklusa során 15-30 db tojást tojik, melyek 8 hónap múlva kelnek ki. A páncélja igen domború, a hímeknél emellett jól láthatóak a nagyon megerősödött és megnyúlt pajzsok, melyek segítségével a párzási időszakban egymást lökdösik el a nőstények közeléből. Veszély esetén azonnal visszahúzódik páncéljába, fejét széles mellső lábaikkal védi mint minden teknős. Mivel a szavannákon él így ezen területek fokozatos eltűnése jelenti a legnagyobb veszélyt számukra. A napi vízigényük jelentős részét az elfogyasztott növények víztartalma fedezi. A túl forró vagy hideg időszakokban üregekbe vonulnak vissza, akár órákra is. Főként és általában az esős évszakban párzanak. Ilyenkor a hímek nagyon agresszívan lépnek fel egymás ellen, megrohamozzák egymást. A párzás után a nőstény nekilát megfelelő fészkelő helyet keresni és neki lát építeni egy 7-14 cm mélyre ásott és egy 60 cm átmérőjű gödröt , ahová lerakhatja a tojásait. Ezután betemeti a gödröt és otthagyja a majd kikelő 4-6 cm-es és 25 g testtömegű piciny teknősöket . A néphitek szerint egyes kultúrákban a mítoszok szerint a teknősök az istenek és az emberek közötti átmenetet képviselik. Nagy tiszteletnek örvendnek és ezért gyakran tartják őket háznál , ami egyben a védelmüket is megkönnyíti.
Sajnos nem elég , hogy az élőhelyük folyamatosan elpusztul , igen csak veszélyes rájuk az orgazdaság is, van ,hogy a húsáért, páncéljáért , de van , hogy mutogatásként kitömve szeretnék felhasználni pénzzé tenni őket. Az állatvédőknek nagyon nehéz dolguk van megfelelő támogatás hiányában és nem csak a teknősöknél , ha nem minden kipusztulóban levő állatfajnál.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Kecskebéka élőhelye és tápláléka

Élőhelye: mindenféle kisebb és nagyobb állóvíz, különösen a vízinövényekkel dúsan benőttek. Ahol nagyobb tavibéka állományok …

Leave a Reply