Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Python regius avagy a Királypitona

Python regius avagy a Királypitona

Előfordulása Szenegáltól Szudánig van ahol 90-180 cm is megnőhet. Bár kis méretű óriáskígyó, az afrikai pitonok között ez a faj a legkisebb, de igen tekintélyes. A szárazabb évszakban nappal más állat által ásott földalatti üregekben rejtőzik, és éjszaka vadászik főleg rágcsálókra, épp ezért szeme gyengébb, és elsősorban a száján lévő hő érzékelő szervre hagyatkozik. Mikor esténként nagyon lehűl a levegő, abbahagyja a vadászatot. Ilyen hideg leginkább decemberben és januárban van, ekkorra esik a párzási időszakuk is. Két vagy három évente tojik,a méretétől függően 4-10 tojást és a tojásait földalatti üregekbe rakja. A nőstény a tojások köré tekeredik, és a 3 hónapig, a kis pitonok kikeléséig velük is marad és védelmezi őket. Ebben az időszakban nem táplálkozik, csak védelmez, a hőmérséklettől függően szorosabbá vagy lazábbá téve ölelését. A költés az egészséges nőstényt nem viseli meg, de ha az amúgy is legyengült, jelentősen leromolhat az állapota. A tojásból kikelő kis pitonok már önálló életre képesek. A kikelt kicsik gyakran még egy napot a tojásban maradnak, csak a fejüket dugják ki. A fiatal pitonok 3–5 éves korukra ivaréretté válnak, és akár 20 évig is élhetnek. A leghosszabb ideig élt király piton 48 éves korában pusztult el.
Sajnos csemegeként vadásszák teljes felhasználásra. Veszély esetén a passzív védekezést választja, labdává gömbölyödik, fejét és farkát is elrejti. A király piton kedvelt terráriumi állat, egyrészt kis mérete, másrészt kevésbé agresszív természete miatt. A király pitonok ugyanis ritkán harapnak, könnyen kézhez szoktathatók.
Aki szeretne állatot azon belül kígyót tartani annak igen ajánlatos ezzel a fajtával kezdenie ,termete miatt főként ,de tudni kell, hogy a száraz időjárást szereti így ahhoz kell alkalmazkodni a tartójának és tartása előtt minden fontos tudást be kell gyűjteni, hiszen mégis csak egy vadállatról beszélünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Zöld levelibéka

Zöld levelibéka ( Hyla arborea ) A levelibéka Európa egyetlen fán lakó kétéltűje. Mintegy 5 …

Hozzászólás