Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Gabonasikló avagy Elaphe guttata

Gabonasikló avagy Elaphe guttata

Ez a nem veszélyeztetett állat az USA szárazabb déli területeinek jellegzetes siklóféléje,és az európai erdei sikló közeli rokona.
Elsősorban éjszaka mozog, ritkán már kora este elindul vadászni. Jól kúszik fára, sokszor keresi fel az elhagyatott házakat. Testén az oldalak éles szögben csatlakoznak a hashoz, ami megkönnyíti a falakon és fakérgen való megkapaszkodását. Nem táplálkozik mindennap, csak pár naponta és azt is inkább éjszaka teszi. A fiatalok levelibékákra, kisebb gyíkokra vadásznak, a nagyobbak kisebb emlősökre, madarakra, de fő tápláléka kisebb rágcsálók, többnyire egerek és patkányok.
A párzási időszak márciustól májusig tart amikor is egy hónap elteltével a 10-30 tojás lerakásából a fiatalok bő két hónap múlva kelnek ki. A tojások hosszúkásak, bőrszerű, rugalmas héjuk van és a kikelt kígyófiókák 25-38 centiméteresek.
Veszélyt érezve a farkukat sűrűn rázzák, és bátran támadnak, bár nem mérgesek. Ha megfogják őket, védekezésképpen igen büdös váladékot bocsátanak ki magukból. A gabonasiklók haszna vitathatatlanul nagy a rágcsálók számának korlátozásában. Emellett közkedvelt terráriumi állatok, de tudni kell, hogy fogságban maximum 23 évet él. Otthoni tartása igen egyszerű mert elég igénytelen állatfaj és kezdő tartóknak igen ajánlott mert egy családi ház páratartalma és melege megfelel neki. Tojásrakás és vedlés előtt nem fogad el táplálékot. Minimum 80×50×50 cm-es úgynevezett szavanna-terráriumot célszerű berendezni számára. Az ideális nagyságú helye a 100x40x50 cm-es dróthálóval és szellőzővel ellátott terrárium. A terrárium átlagos hőmérséklete 25-28°C, de a napozásra szánt terület felmelegedhet akár 33 °C fok hőmérsékletre. Ha kiskorában kerül a tulajdonosához gyakran kézbe kell venni és ezáltal könnyen megszelídül.
Igen szelídnek mondható aranyosnak is tekinthető háziállattá lehet nevelni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Python regius avagy a Királypitona

Előfordulása Szenegáltól Szudánig van ahol 90-180 cm is megnőhet. Bár kis méretű óriáskígyó, az afrikai …

Hozzászólás