Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Sárkány vagy sem a Zöld leguán?

Sárkány vagy sem a Zöld leguán?

Angolul megnevezett Green iguana amely a Pikkelyes hüllők rendjébe és azon belül a Leguánfélék (Iguanidae) családjába tartozik, amely Nyugat-Indiai-szigetek, Közép- és Dél-Amerika trópusi esőerdőiben él és fordul leginkább elő.
Első látásra félelmetes sárkányokra hasonlítana de békés növényevők akik főként leveleket, virágokat és gyümölcsöt, esetenként tojást, gerincteleneket és kisebb gerinceseket fogyaszt. Külső megjelenésük élénkzöld testükön a nyaktól a farokig végigfut egy gerinctaraj. Az alsó állkapcsuk alatt, a nyakon egy toroklebernyeget viselnek. Lábaikon hosszú és erős karmokat vannak, amelyek segítségével tudnak fára mászni. Leginkább az esőerdők magas fáinak lombkoronájában fordulnak elő, és a talajra csak ritkán jönnek le, nem érzik magukat biztonságban a talajon, de nagyon jól úsznak. A megszokott táplálkozó helyére mindennap visszatér, a felnőtt példányok elsősorban növényevők, míg a fiatalok rovarevők.
A zöld leguán szociális állat, a csapat tagjai rendszerint együtt táplálkoznak a fákon. A hímek jóval agresszívebbek a nőstényeknél. Rendszerint a legnagyobb méretű hím a vezető a legkedvezőbb adottságú területhez és több nőstényhez is ő tartozik. A nőstények csak időszakosan válnak területvédővé, a tojásrakási időszakban.
A párzási időszakban a nőstények a legnagyobb – és egyben legimpozánsabb – hím territóriumán gyűlnek össze. A nőstények megtermékenyült és nem megtermékenyült tojásaikat egyaránt lerakják, a laza földbe vagy homokos talajba ásva őket. A nőstények a fészkeket egymástól a lehető legmesszebb rakják, majd miután kb. 7 napot eltöltöttek a tojások körül, visszatérnek a csapatukhoz. Általánosan a tojások 35%-a kel csak ki a ragadozó állatok miatt amelyek felfalják azokat. 90 nap múlva kelnek ki a kis leguánok, vagyis ami maradt belőlük és amelyek azon nyomban szerteszaladnak a világba,de már 18 hónapos korukban ivarérettek. Közkedvelt a húsáért és tojásáért ,de a fő veszélyt az orgazdák jelentik, akik kegyetlenül leölik és éttermeknek szolgálják fel vagy eladják élve gyűjtőknek.
Veszélyeztetett állatfaj melynek csempészését büntetik. Magyarországon is elfogtak csempészeket , melyeknek áruja ma a Veszprémi állatkertben tekinthető meg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Kecskebéka élőhelye és tápláléka

Élőhelye: mindenféle kisebb és nagyobb állóvíz, különösen a vízinövényekkel dúsan benőttek. Ahol nagyobb tavibéka állományok …

Leave a Reply