Kezdőlap / Pénzügy / Gazdaság / A CE jelölés titka

A CE jelölés titka

Mindenütt ott van, mégse tudjuk, mi célt szolgál, mi a története, mit jelent. A CE jelölésről van szó. Lássuk, honnan ered ez a két betű?
Van, akiben felmerül a kérdés, mire szolgál ez a két betű, miért van az adott terméken, egyáltalán minek a rövidítése, ki helyezi el a termékeken, ki engedélyezi a megjelentetését, mit kell várni azoktól a termékektől, amin ez a jelölés szerepel. Számtalan olyan kérdés merül fel e jel láttán, amire az egyszerű vásárló nem tudja a választ. Az Európai Unió tagjaként illendő megismerkednünk vele.
Ez a két betű korábban fordítva volt használatban. Az EC betűk annyit tettek, mint European Community, azaz Európai Közösség. Később azonban a francia nyelvű rövidítést fogadták el, így lett CE, azaz Communauté Européenne.
A CE jelölés kicsinyítésekor illetve nagyításakor a betűk arányait nem szabad megváltoztatni. A betűk azonos magasságúaknak kell lenniük, és a magasságának minimum öt milliméteresnek kell lennie. Ezen kívül jól láthatónak, könnyen olvashatónak és tartósnak kell lennie.
A CE jel a megfelelőség jelölése. A megfelelőség az Európai Unióban annyit jelent, hogy az adott termék kielégíti a rá vonatkozó irányelvek, azaz direktívák előírásait. Azt jelenti, hogy a termék megfelel az EK vonatkozó direktíváinak alapvető védelmi követelményeinek. A CE jelölés azonban korántsem elég a forgalomba hozatalhoz. A termék gyártójának, vagy annak meghatározott képviselőjének, vagy a forgalmazónak kötelessége a megfelelőséget igazolni, dokumentálni, és ezek után a terméket el lehet látni a CE jelöléssel. Magyarország a jogharmonizációs tevékenysége során, a nemzeti jogalkotásba is bevette az európai irányelveket. Ezek tartalmazzák az alapvető biztonsági, egészség-, munka-, és környezetvédelmi követelményeket, és előírják a CE megfelelőségi jelölés kötelező alkalmazását, a forgalomba hozatal feltételeként.
Sokakat megtéveszt az a tény, hogy a CE jelölés számos olyan jel mellett szerepel, mely a fogyasztók informálására szolgálnak. A jelölés azonban nem ezzel a céllal született. A megfelelőségi jel a hatóságok számára szolgál. Ezzel jelzi a piacfelügyeleti hatóságoknak, hogy a termék megfelel a direktívák előírásainak, biztonsági követelményeinek. Éppen emiatt nem lehet marketing eszköz sem, reklámozni nincsen értelme.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Világgazdaság

A Világgazdaság (vg) című időszaki kiadvány gazdasági, üzleti hírmagazin, mely napi rendszerességgel jelenik meg. Magyarország …

Leave a Reply