Pénz

Mi a pénz? A pénz olyan eszköz, amely bármikor felhasználható tranzakciók lebonyolítására. A pénz funkciói: Forgalmi eszköz funkció: biztosítja, hogy a pénzzel árukat és szolgáltatásokat tudjunk vásárolni. Fizető eszköz funkció: áru- és pénzmozgás ideiglenesen vagy véglegesen elválik egymástól. Pl. váltó vagy áruhitel, likviditási hitel. Értékmérő funkció: az árak és a tartozások mérhetőek vele. Vagyontartási funkció: bármikor elkölthető. A pénz fajtái: Papíralapú pénz: Nincs belső értéke, állami döntés eredményeként kerül forgalomba. Pl.: forint, euró, dollár. Árupénz: Belső értékkel rendelkező áru, Pl.: arany, ezüst. A pénz kialakulása: kezdetben: belső értékkel bíró áru pl.: arany DE: szállítása költséges, tisztaságának ellenőrzése hosszadalmas. Aranyérmét verettek DE: kopás miatti értékcsökkenés, lopás kockázata állt fent. Ezért aranybizonylatokat bocsátottak ki, amely bármikor aranyra váltható volt. Végül senki sem akarta már beváltani, az aranybizonylatokkal fizettek, csak aranyfedezet is végül megszűnt. A pénz mennyisége: A rendelkezésre álló pénz mennyiségét pénzkínálatnak hívjuk. Árupénz esetén: az áruk mennyisége.

Papíralapú pénz: az állam szabályozza. A pénzkibocsátás állami monopólium, a gazdaságpolitika egyik eszköze. A pénzkínálat szabályozását monetáris politikának nevezzük.

Eszköze: nyílt piaci műveletek (államkötvény vásárlás és eladás). A pénzmennyiség része: készpénz (papírpénz és érmék összessége). Látra szóló betétek (amit az emberek a folyószámláikon tartanak). Lekötött betétek

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemét az űrben, avagy miért nem éri meg szemetet kilőni a Napba ?

Talán már másnak is eszébe jutott a „nagy kérdés”: Miért nem irányítunk egy rakétát a …

Leave a Reply