Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Gasztronómia / Juhtúrós sztrapacska

Juhtúrós sztrapacska

A sztrapacska egy szlovák eredetű étel, nagyon közkedvelt, mert viszonylag gyorsan elkészíthető, nem túl költséges és roppant ízletes étel. Fogyasztási módja tájegységenként változó. Szokták juhtúróval, tejföllel, de akár savanyú káposztával is készíteni, mellé marhapörköltet tálalva.
Hozzávalók: 2-3 szem burgonya, kb. 30 dkg liszt, 2 db tojás, só, bors, szalonna, juhtúró, tejföl
Egy lábasban felteszünk vizet forralni, enyhén sózzuk. A nyers burgonyákat meghámozzuk, majd sajtreszelőn lereszeljük, megsózzuk, majd hagyjuk, hogy kis levet eresszen. Hozzáadjuk az egész tojásokat, borsot ízlés szerint és annyi lisztet öntünk hozzá, hogy felvegye a burgonya által kiengedett nedvességet. Az ideális az, ha nokedlitészta sűrűségű állagot kapunk.
Amíg a víz felforr, addig csemege szalonnát kockákra vágunk és külön edénybe zsírjára pirítjuk, (tegyünk félre keveset díszíteni) mert erre fog kerülni a kifőzött galuska, ettől kap egy kis füstös ízt is.A tésztát nokedliszaggató segítségével a lobogó vízbe kifőzzük, majd ha feljött a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük és hideg víz alatt leöblítjük. Rádobjuk a a kisült szalonnára és összeforgatjuk az ízeket.
Mikor felmelegedett a megszórjuk juhtúróval és óvatosan kevergetjük, majd rátesszük a tejfölt is.
A juhtúró szinte elolvad benne szépen és egy krémes állagot kapunk. Tálaláskor pirospaprikával, borssal és a félretett sült szalonnával meghintjük. Isteni finom! Egy könnyű leves mellé egy kiadós főételnek illik. Lehetőség szerint frissen tálaljuk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Zöldségek fagyasztása

A mélyhűtött zöldség minősége annál jobb, minél gyorsabb a fagyasztás. A hazai mélyhűtő szekrényekben kb. …

Hozzászólás