A finomított cukor nem több tápérték nélküli könnyen felszívódó élelmiszernél. Agyunk egészséges működéséhez és a jó közérzethez napi 120 g cukor szükséges. Túlzott fogyasztása azonban nemcsak elhízáshoz, de függőséghez is vezethet. A cukor növeli a szervezet szerotonin szintjét, akárcsak a depresszió elleni gyógyszerek. Emellett fokozza a dopamin- és az endorfintermelést, …
Érdekel a cikk folytatása? »A rágógumi szerepe a fogszuvasodás megelőzésében
Bár a rágógumi nem tartozik a táplálékokhoz, a fogazatra gyakorolt hatása hosszú ideig vita tárgyát képezte, és sokan a rágógumizást rossz szokásnak tartották. Az utóbbi években – főleg angolszász kutatók – sokat foglalkoztak a rágógumi rágása által kiváltott fokozott nyálelválasztás esetleges kedvező hatásával a caries kialakulásának meggátlásában. Megállapították, hogy az …
Érdekel a cikk folytatása? »Hogyan csökkentsük a cukorfogyasztásunkat?
Ha sikeresen összeállítottunk magunknak egy egészséges diétát, amely gazdag rostokban, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes gabonákban, fehérjékben, hasznos zsírsavakban, akkor valószínűleg azon találjuk magunkat, hogy cukorfogyasztásunkból is visszaveszünk. A cukor ingadozást okoz az energiaszintünkben, és súlyproblémákhoz vezet. Sajnos ha az édességek, cukorkák mennyiségét korlátozzuk is, csak fél megoldást jelent. Nem vagyunk ugyanis tudatában, …
Érdekel a cikk folytatása? »Az egészséges édesítőszerek!
A cukorfogyasztás mindig is egy kényes téma volt. Az egészségtelen édességből sokszorosan többet fogyasztunk, mint amire valójában szükségünk lenne. A legegészségtelenebb a fehér cukor, amit szorosan mögötte követ a barna cukor. Ha szeretnénk elkerülni számos betegséget és az elhízást, érdemes kipróbálni néhány természetesebb és egészségesebb cukorféleséget! A méz talán az …
Érdekel a cikk folytatása? »A fehér- és barnacukor káros oldala
Egy átlagos ember jóval több cukrot fogyaszt, mint kellene. Míg valójában elegendő volna energiaszükségletünk 10 százalékát cukor formájában bevinni, ennél jóval többet fogyasztunk. Alig találni olyan élelmiszert, ami ne tartalmazna cukrot, ami sokszor igencsak megnehezíti az egészséges és tudatos táplálkozás kialakítását. Bár kis mennyiségben szükségünk van cukorra, túlzott fogyasztása rengeteg …
Érdekel a cikk folytatása? »