Kezdőlap / Egészség és fitness / A fehér- és barnacukor káros oldala

A fehér- és barnacukor káros oldala

Egy átlagos ember jóval több cukrot fogyaszt, mint kellene. Míg valójában elegendő volna energiaszükségletünk 10 százalékát cukor formájában bevinni, ennél jóval többet fogyasztunk. Alig találni olyan élelmiszert, ami ne tartalmazna cukrot, ami sokszor igencsak megnehezíti az egészséges és tudatos táplálkozás kialakítását.
Bár kis mennyiségben szükségünk van cukorra, túlzott fogyasztása rengeteg betegségért felelős. Fokozza a cukorbetegség kialakulását, hozzájárul az elhízáshoz, B1 vitamint von el szervezetünkből, minek következtében agresszió és ingerültség léphet föl. Székrekedés, stressz, légzési probléma következhet be amiatt, hogy serkenti az adrenalin termelődést, fogszuvasodást, csontritkulást idéz elő kálcium megkötő tulajdonsága miatt és még sorolhatnám, mennyi káros hatása ismert.
Mivel túlzott mennyiségben teljesen egészségtelen, meg kell próbálni helyettesíteni a fehér cukrot. Legjobb az lenne talán, ha természetes formában vennénk magunkhoz. Természetes formában cukor a gyümölcsökben (gyümölcscukorként) fordul elő és a mézben. Magas gyümölcscukor tartalma van például a szőlőnek, a sárgadinnyének és a sárgabaracknak is. Mézből ajánlatos termelői mézet választani a bolti helyett, hiszen ez tekinthető a leginkább természetközelinek.
Rengetegen választják fehér cukor helyett a barnacukrot. De valóban jobb, mint a másik? Bár az emberek többsége úgy hiszi, hogy egészségesebb, ez csak részben igaz. Gyártási folyamatuk csaknem megegyezik mindkettőnél, hiszen cukorrépából készülnek, különbség abban van, hogy míg a fehér cukrot teljesen megtisztítják, a barnacukrot csak részben. Emiatt természetesebb marad és ízletesebb is, mint a fehér. Ezen kívül sajnos másban nem különbözik, ugyanazok körülbelül a hatásai a szervezetünkre, mint a már jól ismert fehér cukoré, így bár az a tudat él bennünk, hogy jóval egészségesebb, ez nem igaz.
Mit tehetünk ezek után? Igyekezzünk természetes formában pótolni cukorszükségletünket, amikor csak lehet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás