Kezdőlap / Étel és ital / Ínyecségek / Piskóta recept részletesen

Piskóta recept részletesen

Ezt a mennyiséget hagyományos tepsiben és kapcsos tortaformában egyaránt megsüthetjük. Ha tekercset akarunk készíteni és szegletes formában sütjük, vagy elfelezzük a mennyiséget és úgy sütjük ki, vagy kihűlés előtt a tészta vastagságát felezzük meg. Tekercs esetén még melegen sütőpapírt borítva rá feltekerjük és úgy hűtjük ki.
A tepsi alját kikenjük-kilisztezzük és a tésztát bele öntjük. A jól előmelegített sütőbe toljuk. Gázsütő esetén a tepsi alatti rácsra alufóliát teszünk, hogy a tészta alja ne égjen meg. A sütő ajtaját nem csukjuk be teljesen, egy picike rést hagyunk úgy, hogy egy hurkapálcika oda férjen. Egy hosszú gyufa is megteszi. Ha nincs, akkor néha egy picit (1 cm-re) meg kell nyitni a sütő ajtaját egy pillanatra, először kb. 8 p után, hogy egy kis gőz kimenjen. Nagyra NEM nyitjuk ki a sütő ajtaját ¼ óráig (akkor ellenőrizzük először villával a tésztát), de lehet, hogy kell fél óra is a sütéshez. Ez függ a sütőtől és a gáztól is, hogy milyen éppen a hőértéke.
A tészta akkor sült meg, ha a bele szúrt fém húsvillán nem látni ragacsot. Evővilla akkor jó, ha hosszúak a fogai, hogy a tepsi aljáig leérjen, amikor a tésztába szúrjuk.
Ha elkészült, kikapcsoljuk a sütőt, de a süteményt nem vesszük ki mindjárt (mert „megfázik és össze esik), csak kihúzzuk a tepsit, tiszta konyharuhával lefedjük a süteményt és arra alufóliát. Vissza, toljuk, így nem szárad ki hűlés közben a tészta. Nyitott sütőajtónál hűljön 1 órát, időnként ránézünk, és megfordítjuk az alufóliát, hogy a pára elpárologjon róla és ne szívódjon vissza a tésztába. Ha langyos, kivesszük, éles késsel körbe vágjuk a tésztát és deszkára borítjuk. Valószínűleg még mindig langyos lesz, ezért a deszkán is letakarjuk. Ha kihűlt, a széleket levágjuk és kívánság szerint krémmel, vagy lekvárral, megtöltjük, ha torát készítünk belőle, akkor bevonjuk.
A piskótát előre is el lehet készíteni, nem muszály a fogyasztás napján. Fagyasztóban hetekig elláll.

Hozzávalók:
10 dkg porcukor, 14 dkg glukonon, 24 dkg liszt (4 dkg lehet teljes kiőrlésű), 1 sütőpor, 6 tojás, 7 evőkanál víz.

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A cukrokat a 6 tojás sárgájával és a liszt felével alaposan kikeverjük fakanállal (vagy a robotgép dagasztóvillájával), addig, amíg a színe kivilágosodik és hólyagos lesz a massza.
A maradék 12 dkg lisztet elkeverjük a sütőporral.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A maradék lisztet és a tojásfehérjét óvatosan, – kézi lapáttal , hogy a fehérjét ne nagyon törjük össze – bele forgatjuk a sárga masszába.

 

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Hozzászólás