Szénhidrátok A főleg teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben és gyümölcsökben található szénhidrátoknak a napi táplálékfelvétel 55-60%-át kellene kitennie. A szénhidrátok a szervezet legjobb energiaforrásai. Az emésztés során glükózzá bomlanak, s ezeket a szervezet energiaként hasznosítja. Ez az egyetlen energiaforrás, amelyet az agy és az idegrendszer használ. A szénhidrátok ellátják a szervezetet …
Érdekel a cikk folytatása? »Az élelmiszer szerepe
A szervezetünkbe jutó tápláléknak többféle feladata is van: elsődlegesen energiát biztosít nekünk, ami szükséges az életfunkciók fenntartásához, valamint a mindennapi teendőink elvégzéséhez. Lehetővé teszi a fejlődést valamint a növekedést, és mindemellett még védelmet is ad szervezetünknek, sőt a szükséges szállítóanyagot és oldószert is ez biztosítja. Az életünk fenntartásához és a …
Érdekel a cikk folytatása? »Fogyni tojással
A tojást szinte mindenki szereti. elkészítése változatos lehet. Sütve, főzve, hidegen és melegen egyaránt jó ízű és változatos étrendet biztosít önmagában is. Aki ezt a féle diétát választja, biztos lehet a sikerben! A tojás régebben azt a tévhitet terjesztette, hogy koleszterinproblémákat okoz. Szerencsére a kutatások ezt megcáfolták és egészségesnek minősítették …
Érdekel a cikk folytatása? »Fogyókúra orvosi segítséggel
A fogyókúra napjainkra trenndé, életmóddá nőtte ki magát, egyre többen és többen szeretnének fogyni, de nem mindegy, hogy ehhez milyen módszert választanak. Most már léteznek védjeggyel ellátott életmód programok, melyek nem egy két hetes diétát foglalnak magukban, amikor az ember hirtelen lefogy, majd ugyanúgy visszaszedi a plusz kilókat. Ez szervezettől …
Érdekel a cikk folytatása? »Karcsúsító piramis
Biztos a siker, ha étkezéseinket tudatosan állítjuk össze. Ebben segít a táplálék piramis. Már néhány nap elteltével veszíthetünk súlyunkból, jobb lesz a közérzetünk is. A piramisban felfelé haladva a szinteken egyre kevesebb egység fér el az adott élelmiszerből. Az étkezések alapját a gabonafélék jelentik, ezt követi a zöldség- és gyümölcscsoport. …
Érdekel a cikk folytatása? »Fogyjunk lecitinnel!
A lecitin sok élelmiszerben fellelhető, mindennapos összetevő, hála annak a képességének, hogy képes mind olaj-, mind vízalapú vegyületekkel keveredni. Mégis sikerült elérnie, hogy valamiféle csodaszerként ismerjék, a szívbetegség megelőzésének és kezelésének egyik létfontosságú tényezőjeként, ezenkívül hatásos fogyasztószerként. Az először 1850-ben elkülönített lecitint a máj állítja elő, ezenkívül megtalálható még a …
Érdekel a cikk folytatása? »A fehérjék szerepe a diétában
Ha nem valamiféle villámdiétába fogunk bele, hanem fokozatosan és egészségesen szeretnénk fogyni, akkor étrendünknek megfelelő arányban kellene tartalmaznia fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. A fehérjék adják az energiát számunkra. Az élelmiszerekben található fehérjék húszféle aminosavra bomlanak le, ezek az építőköveink a növekvésben és az energiatermelésben. Kulcsfontosságúak a sejtek, a szövetek …
Érdekel a cikk folytatása? »AFP vizsgálat
Az AFP ( alfa-fötoprotein ) a magzati máj által termelt fehérje. Jelentősége nem igazán ismert, viszont a magzatban sok ilyen fehérje van, az anya szervezetében pedig csak nyomokban található meg. A méhlepény akadályozza meg, hogy ez a fehérje az anya szervezetébe kerüljön. Az anya véréből kimutatható, kétféle mértékegységgel szokták meghatározni. Egyik mód …
Érdekel a cikk folytatása? »Hússzegény diéta
Diéta és kímélő ételekbe, valamint csecsemő tápszerek készítésére is alkalmas. a gabonacsírák fogyasztása több ezer éves hagyományra tekint vissza. A régi görögök tömegesen használták az árpacsírát. Egyes vallási csoportok gyógyító- és regenerálóerőt tulajdonítanak a gabonacsíráknak. Tény, hogy a friss élő csíra növény olyan élettani anyagokat tartalmaz, amelyek alkalmasak a helytelen, …
Érdekel a cikk folytatása? »