Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Fogyjunk lecitinnel!

Fogyjunk lecitinnel!

A lecitin sok élelmiszerben fellelhető, mindennapos összetevő, hála annak a képességének, hogy képes mind olaj-, mind vízalapú vegyületekkel keveredni. Mégis sikerült elérnie, hogy valamiféle csodaszerként ismerjék, a szívbetegség megelőzésének és kezelésének egyik létfontosságú tényezőjeként, ezenkívül hatásos fogyasztószerként.
Az először 1850-ben elkülönített lecitint a máj állítja elő, ezenkívül megtalálható még a tojássárgájában és a szójababban, mely ma egyik legfontosabb forrása. A lecitin, mint a zsírok és esszenciális zsírsavak bonyolult keveréke, lényegében foszforral kombinált zsír. A lecitinben lévő foszfolipidek kolinnal és inozittal kapcsolódnak, s úgy vélik, ezek azok az aktív hatóanyagok, melyek a koleszterinszintet szabályozzák, és segítenek az anyagcserének, a zsírok elégetésében és energiává alakításában.
A lecitin tudományos vizsgálata
Kísérleti állatokon végzett laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a vér koleszterin- és lipidszintjeinek normális értékre történő csökkentése révén az érelmeszesedés (az érfalak rugalmasságának elvesztése) visszafordítható. A tisztán szójából származó lecitin, ha rendszeresen szerepel az étrendben, csökkenti a koleszterint. A lecitin és a koleszterin a szervezetben egyensúlyi állapotban léteznek egymás mellett, melyben a lecitin ellenőrzi a koleszterinszintet. A koleszterin, lévén zsír, nem oldódik a vízben, és önmagában nem kerül a véráramba, hanem megmarad az érfalakban, ahol végül lerakódik, ha nem tud felszívódni. A lecitin, lévén emulgeálószer, befolyásolja a koleszterin felszívódását a test egyéb sejtjeiben, így megakadályozza az ártalmas koleszterinlerakódások kialakulását.
Emulgeálószer lévén a lecitin lebontja a zsírokat; ugyanis a nagyméretű zsírrészecskék leszállópályaként működnek, melyen a tapadós vérlemezek összegyűlnek, ezáltal a vérkeringést akadályozzák, majd végül vérrög képződik belőlük. A szívkoszorúér-elmeszesedéssel foglalkozó számos tanulmány rámutatott, hogy a vér alacsony lecitintartalma együttjár a vérrögképződés fokozott kockázatával. Továbbá a vérlemezek tapadékonyságát a többszörösen telítetlen zsírsavak (a linolén) és a linolénsav egyaránt csökkentik: márpedig a lecitin mindkettőben igen gazdag. Ennek következtében a lecitin hatással van mind a jó (HDL), mind pedig a rossz (LDL) koleszterinekre, ugyanis az előzőeket növeli, az utóbbiakat viszont csökkenti.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

1 hozzászólás

 1. Nagyon tetszett a cikk, mert nem tudtam, hogy a lecitin ilyen fontos szerepet tölt be a koleszterin szabályozásban.
  Ami nem tetszett a cikkben: az első három sor, ahol ez olvasható: ” a lecitin képes…… olaj- és vízalapú vegyületekkel keveredni.”
  Helyesen: a lecitin, olyan emulgeálószer, amely a zsírokat emulgeálja, s apró cseppecskék formájában beviszi a vizes közegbe, ezáltal emulzió
  képződik . A víz és a zsír egymásban nem oldódik, nem elegyedik, csak emulziót lehet belőlük előállítani, megfelelő emulgeálószerrel.
  A cikk további része már emulgeálószernek nevezi a lectint, ami OK!!
  maxi

Hozzászólás