Kezdőlap / Egészség és fitness / A szem a lélek tükre

A szem a lélek tükre

Van, amelyik meleg barnán vagy szürkén csillog, és olyan is, amely kéken vagy zölden világít. A szem, ez a világra néző ablak, minden embernél másképp fest.
A gének már születés előtt eldöntik, hogy milyen színű lesz a szemünk. A szem színpompája meglepően hat az egyébként színekben viszonylag szegény emberi testen. Amikor valakit alaposan szemrevételezünk, saját szemünk a másik arc fürkészése közben mindig visszatéved annak középpontjára, a szemre. A szem nagyon kifejező lehet, néha szelíden néz vagy elhomályosul, olykor szikrázik a dühtől, máskor izzik a lelkesedéstől – ezért is hívják a lélek tükrének.
A legértékesebb érzékszervünk talán a szem. Nem véletlen, hogy nagyon kell figyelni rá, ha nem működik úgy, ahogy kell, azonnal orvoshoz kell fordulni.
A szemorvos, amikor szemünket vizsgálja, általános egészségi állapotunkról is sok mindent meg tud állapítani. A szem behatóbb vizsgálata alapján rendszerint meglepő pontossággal megállapítható életkorunk, sőt adott esetben felfedezhető például az agydaganat vagy a cukorbetegség első jelei. Ez azért lehetséges, mert a szem a test egyetlen olyan szerve, amelyben sebészi beavatkozás nélkül is tisztán láthatók az erek és a látóideg végződése.
A szemorvosnak gondosan és igen nagy pontossággal kell megvizsgálnia, mennyire működik jól a szemünk, és ha szükséges, felírja a látást javító szemüveget, kontaktlencsét, vagy ha a szem súlyosabb elváltozását tapasztalja, további vizsgálatra küldi a beteget.
Tehát vigyázzunk a szemünkre. Óvjuk a káros napsugárzástól!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply