Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / A fehérjék szerepe a diétában

A fehérjék szerepe a diétában

Ha nem valamiféle villámdiétába fogunk bele, hanem fokozatosan és egészségesen szeretnénk fogyni, akkor étrendünknek megfelelő arányban kellene tartalmaznia fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.
A fehérjék adják az energiát számunkra. Az élelmiszerekben található fehérjék húszféle aminosavra bomlanak le, ezek az építőköveink a növekvésben és az energiatermelésben. Kulcsfontosságúak a sejtek, a szövetek és a szervek egészséges működéséhez. A fehérje hiánya lelassítja a növekedést, csökkenti az izomtömeget, gyengíti a szívet és az immunrendszert. Különösen fontos a gyerekek számára, hiszen ők folyamatosan nőnek és változnak.
Nézzük, hogyan tehetünk szert elegendő fehérjére, próbálkozzunk a fehérjék különböző formáival és forrásaival. Akár eszik húst valaki, akár nem, a változatos fehérjebevitel – a hüvelyesekkel, magvakkal, szójatermékekkel együtt – biztosítja a kiegyensúlyozott étkezést.
Amiket nem feltétlenül tartunk annak, mégis nagyszerű fehérjeforrások:
A hüvelyesek, mint a babfélék, különösen a fekete bab, lencse.
Az olajos magvak: például dió, mandula, pisztácia, pekándió.
A szója és szójakészítmények: tofu, szójatej, tempeh.
Próbáljuk elkerülni az olajban sült ételeket, olajban sült babból készült dolgokat, a sózott vagy édes olajos magvakat
Nem kell túlzásunkba esnünk azonban. A nyugati társadalmakba elég ritka az, hogy valaki fehérjehiányban szenvedjen, sőt általánosabb az, hogy az emberek a szükségesnél sokkal több proteint fogyasztanak. Igyekezzünk inkább jobb minőségű fehérjeforrások után nézni, és ne helyezzük egyedül a fehérjét az étkezésünk középpontjába. Inkább azonos arányban fogyasszunk fehérjéket, teljes értékű gabonákat és zöldségeket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply