Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Túrós delkli

Túrós delkli

1 kg lisztet átszitálunk és gyúródeszkára tesszük. A liszt közepébe kis mélyedést készítünk, és ebbe a mélyedésbe kovászt csinálunk, ¼ liter langyos tejből, 3 dkg élesztőből és egy kevés lisztből. Letakarjuk és kelni hagyjuk. 50 dkg vajat szétvagdosunk és aztán jól összegyúrjuk, simává dolgozzuk, majd a hűtőszekrénybe tesszük. Mikor ez megvan, akkor belekeverünk a lisztbe 13 dkg vajat, 13 dkg porcukrot, 2 tojás sárgáját, kevés sót, reszelt citromhéjat és annyi langyos tejjel gyúrjuk össze (kb. fél-háromnegyed liter), és addig dolgozzuk a tésztát amíg és sima nem lesz és nem ragad a kezünkhöz. Szalvétával letakarjuk és fél óráig pihentetjük. A félóra letelte után kivesszük a hűtőszekrényből a vajat és nyújtófával kinyújtjuk. Az élesztős tésztát szintén kinyújtjuk, de jóval nagyobbra, mint a vajat. A vajat a tészta közepére helyezzük és a tészta széleivel jobbról, balról teljesen betakarjuk. Most így nyújtjuk ki, de háromszor akkorára, mint amekkora volt és összehajtjuk úgy, hogy a fölhajtott szélek összeérjenek és ott, ahol a két szél találkozik, egymásra borítjuk. A hajtogatás alatt többször lisztezzük meg a tésztát, hogy össze nem ragadjon. Újra letakarjuk szalvétával és félórát pihentetjük és megismételjük az előbbi műveletet (nyújtás, hajtogatás), majd negyedóráig pihentetjük a tésztát. A negyedóra lejárta után kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, négyszögletes darabokra vágjuk és megtöltjük túrós töltelékkel. A négy sarkát egymásra hajtjuk és tojássárgájával megkenjük. Tepsibe rakjuk és meleg helyen letakarva addig pihentetjük, míg jól megkelnek, forró sütőbe tesszük és megsütjük.
Túrótöltelék: A tehéntúrót átpasszírozzunk, adunk hozzá 2-3 tojássárgáját, kevés vajat, ízlés szerint cukrot, citromhéjat, és mazsolát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás