Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / A diétázáshoz szükséges szénhidrátok, fehérjék, zsírok

A diétázáshoz szükséges szénhidrátok, fehérjék, zsírok

Szénhidrátok
A főleg teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben és gyümölcsökben található szénhidrátoknak a napi táplálékfelvétel 55-60%-át kellene kitennie. A szénhidrátok a szervezet legjobb energiaforrásai. Az emésztés során glükózzá bomlanak, s ezeket a szervezet energiaként hasznosítja. Ez az egyetlen energiaforrás, amelyet az agy és az idegrendszer használ. A szénhidrátok ellátják a szervezetet az emésztés és a felszívódás szabályozásához, a tápanyagok keringéséhez, a koleszterinszint szabályozásához és a bélműködéshez szükséges rostokkal. Ezek a funkciók biztosítják a haj megfelelő tápanyagellátását.
Fehérjék
A fehérjék a test építőkövei, a napi táplálékfelvétel 10-20%-át kell alkotniuk. Az agy, az izmok, a bőr, a haj és a kötőszövetek elsősorban fehérjéből állnak. Fehérjékre a testműködéshez szükséges enzimek és hormonok termelődéséhez van szükség. Válasszunk alacsony koleszterin- és telítettzsír-tartalmú ételeket; ilyenek a hal, a csirke, a hüvelyesek, a gabonák, a diófélék és a magok.
Zsírok
A zsírok látják el a szervezetet az esszenciális zsírsavakkal, amelyek elengedhetetlen fontosságúak a test funkcióihoz. A zsírok nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok szállításánál is. A„jó” zsírok közé tartoznak a többszörösen és az egyszeresen telítetlen zsírok (növényi eredetűek). „Rossz” zsírok a telített zsírok (általában állati eredetűek – húsok, tejtermékek, de trópusi olajok is tartalmazzák, például kókusz, pálmaolaj). A telített zsírok akadályozzák a koleszterin vérből való elszállítását. Napi étrendünk 20-30%-ának zsírból kell összetevődnie, amelynek kevesebb mint 10%-át alkossák telített zsírok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás