Mexikó, az azték és a maja civilizáció bölcsője, konyhaművészetében is a sokoldalúságáról híres. Oka ennek az is, hogy főzési kultúrájára több népcsoport nyomta rá bélyegét. A bennszülött indiánok és a spanyol hódítók konyhaművészetének tökéletes keveredésével találja magát szembe az, aki a mexikói konyha ízvilágát szeretné felfedezni. Eleinte a mexikóiak alapétele …
Érdekel a cikk folytatása? »Édességek lisztérzékenyeknek
A lisztérzékenység már a gyermekkor elején megjelenik és legtöbbször a beteget az élete végéig elkíséri. Az egyik nagy probléma a sütemények készítése, mert búzalisztet a beteg nem fogyaszthat. A búzalisztet szerencsére pótolhatjuk rizs vagy kukoricaliszttel, de ezek a tészták egy kicsit szárazabbak, morzsalékosabbak lesznek mintha búzalisztből készültek volna. A kukorica …
Érdekel a cikk folytatása? »A hét végén: kemping, kirándulás
Ma már mind több család tölti szabadidejét, szabadságát hétvégi házakban, kempingekben vagy kirándulással. Ez a háziasszonyokat is új feladat elé állítja. A hagyományos, több fogásos vasárnapi ebéd helyezz egyszerű, gyorsan elkészíthető egytálételeket főz, a család segít az előkészítésben, nem kell sokat mosogatni, és végre ö is élvezheti a szabad időt….. …
Érdekel a cikk folytatása? »Sárgabarackos bukta római tálban sütve
Talán nincs is olyan magyar háztartás, ahol ne lenne megtalálható a római tál. Azonban kevesen használják a húsok sütésén kívül másra. Pedig a római tálban ízletes sütemények és ropogós tésztafélék is süthetőek. Íme egy ínycsiklandozó recept, ami finomabb, mintha tepsiben készítenénk el. Hozzávalók 4 személyre 5 dkg vaj 1 darab …
Érdekel a cikk folytatása? »Szabad tűzön sütés
Ha otthon akarunk rablóhúst készíteni, és akkor a hozzávalókat tűzzük megfelelő hosszúságú hurkapálcikára, a sózás és a borsozás után forgassuk egy kevés lisztbe, és bő forró olajban vagy zsírban süssük pirosra. A pálcikán tálaljuk. Vegyes savanyúságot adunk mellé. Rablóhús nyárson Hozzávalók: 15 dkg sertés szűzpecsenye 15 dkg vesepecsenye 15 dkg …
Érdekel a cikk folytatása? »Pizza házi módra
Másfél deci tejet meglangyosítunk, és teszünk bele egy kevés (kb. 2 kávéskanálnyi) cukrot. Ebbe a langyos, cukros tejbe tesszük az 5dkg élesztőt. Ha az élesztő megkel, az összes hozzávalót langyos, sós vízzel összedagasztjuk. A lényeg, hogy a tészta ragadós legyen, mert akkor lesz jó. Az elkészült tésztát olajjal kikent tepsibe …
Érdekel a cikk folytatása? »Citromos-paradicsomos keszeg
Évszázadok óta kedvelt párosítás a citrom és a hal. Mind a hal, mind a citrom értékes összetevője és szereplője a gasztronómia világának. A citromot egyébként évszázadok óta gyógyszerként is használják. A középkorban a pestis ellenszerének is hitték, sőt vizelethajtó, sebösszehúzó, fertőtlenítő és vérzéscsillapító „eszköznek” is tartották. Most azonban fűszernövényként való …
Érdekel a cikk folytatása? »Orosz krémtorta (sütés nélkül)
A tortához veszünk 10 dkg mazsolát, amit leöblítünk, ráöntünk 1 dl rumot és állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. 15 dkg cukrot 1 tojássárgájával alaposan kikeverünk, felengedjük 1 dl tejjel, és gőz fölött kevergetve sűrű krémmé főzzük. Ha megsűrűsödött a krém levesszük a gőzről és 1 csomag vaníliás cukorral …
Érdekel a cikk folytatása? »Joghurtos túró torta sütés nélkül
A sütemény szó származása valószínűleg onnan ered, hogy olyan édes vagy sós tésztaféléről van szó, amelyet összeállítás után valamilyen módon kisütnek. Ebből azt a következtetést is le lehet vonni, hogy sütés nélküli sütemények a sületlenségek. A sületlen sütemények nagyon praktikusak. Nyáron nem fűti 40 fokra a lakást, elrontani szinte lehetetlen …
Érdekel a cikk folytatása? »Paradicsomos-mozzarellás sült tészta
Az olasz konyha tésztaételei méltán híresek világszerte. Egyszerű és gyorsan előkészíthető alapanyag, ízesítése és formája változatos és ízlésesebbnél ízlésesebb módon tálalhatjuk. Az a típusú sült tészta, melyet most szeretnék bemutatni, igazán olcsó, laktató és finom ebéd az egész család számára. Alapanyagait tekintve tipikusan olasz étel és Olaszországban nincs olyan család, …
Érdekel a cikk folytatása? »